لوازم جانبی

مزایا و معایب کمپرسور روتاری

مزایا و معایب کمپرسور روتاری

مزایا و معایب کمپرسور روتاری چیست؟ همان طور که می دانید در کولر گازی های مختلف از انواع کمپرسور کولر گازی استفاده می شود که یکی از آن ها کمپرسور روتاری است. اما کمپرسور روتاری چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با این بخش مهم در کولر گازی بیشتر آشنا شوید.

کمپرسور چیست؟

کمپرسور یکی از مهم ‌ترین قطعات سیستم ‌های سرمایشی و گرمایشی به شمار می ‌رود، که می ‌تواند گاز مبرد را با مصرف انرژی الکتریکی از اوپراتور گرفته و آن را پس از فرایند فشرده سازی به سمت کندانسور بفرستد.
به بیانی دیگر کمپرسور با فشرده کردن گاز مبرد می تواند باعث افزایش فشار گاز شود. گاز مبرد استفاده شده در این بخش R22 بوده، که بعد از فشردگی دمای آن کم و در نهایت به مایع تبدیل می ‌شود.
از جمله سیستم‌ ها که درون آن ها از کمپرسور استفاده می شود می ‌توان به انواع کولر گازی ‌ها اشاره کرد. در کارخانه ‌ها هنگام تولید کولرهای گازی از سه نوع کمپرسور استفاده می ‌شود، کمپرسور اسکرال، پیستونی و روتاری که پرکاربردترین این کمپرسورها مدل روتاری است.
اکنون ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با ویژگی‌ ها و مزایا و معایب کمپرسور‌ روتاری آشنا کنیم. اما برای درک بهتر هر کدام از کمپرسور‌ها را به صورت جداگانه و مختصر معرفی کنیم تا شما بتوانید آن ‌ها را با کمپرسور روتاری مقایسه کنید. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

مزایا و معایب کمپرسور روتاری
مزایا و معایب کمپرسور روتاری

کمپرسور روتاری

کمپرسورهای روتاری از نوع کمپرسورهای دورانی – پیستونی بوده که امروزه در اکثر صنایع تولید کولر گازی کابرد دارد. به طور کلی این دستگاه از دو بخش محفظه سیلندر و پیستون دوار تشکیل شده است.
البته قطعات دیگری نیز وجود دارند، اما تنها با استفاده از این دو قطعه تمامی فرایندهای فشرده سازی و خروج گاز از کمپرسور انجام می ‌شود. این کمپرسور با حرکت دورانی پیستون در سیلندر، فضای داخل سیلندر را به دو قسمت تقسیم می‌کند، دو این قسمت به دلیل حرکت دورانی پیستون به طور مکرر کاهش و افزایش می‌ یابد.
هر یک از این قسمت ‌ها مخصوص انجام فرایندی است، به عنوان مثال در یک قسمت فرایند فشرده سازی گاز و خروج آن صورت می‌ گیرد و در قسمت دیگر مکش گاز از لوله ورودی انجام می‌ شود.
در کمپرسورهای روتاری به دلیل چرخش 360 درجه تیغه ‌ها فرایند مکش و کمپرس مبرد انجام می ‌شود. همان طور که قبلا به آن اشاره کردیم گاز مبرد پس از چرخش در کمپرسور فشارش افزایش پیدا کرده و منجر به خروج سریع و پرتابی گازی از قسمت خروجی دستگاه می‌ شود. ظرفیت این دستگاه از ‌‌7000 تا 36000 BTU متغیر است.

کمپرسور روتاری چگونه کار می ‌کند؟

با حرکت از نقطه شروع شیر ورودی باز شده، حرکت دورانی پیستون در داخل محفظه سیلندر آغاز می شود. در ادامه با وجود حرکت دورانی پره‌ ها در داخل محفظه سیلندر، در قسمتی از آن خلاء ایجاد شده و موجب مکش گاز از شیر ورودی خواهد شد.
به دلیل بسته بودن شیر تخلیه و حرکت دورانی پر‌ه‌ ها گاز وارد محفظه شده و کمبود جا سبب فشرده شدن گاز و بالا رفتن دما و فشار آن می ‌شود. پس از مدتی با باز شدن شیر تخلیه گاز با فشار و دمای زیاد وارد سیلندر تخلیه خواهد شد و در نهایت با حرکت 360 درجه پره ‌ها سیلندر تمام شده و سیکل عملکرد با رسیدن به نقطه نهایی دوباره به نقطه شروع فرایند باز می ‌گردد.

مزایا و معایب کمپرسور روتاری

برای آنکه بتوانید کولر گازی مناسبی را خریداری نمایید، باید با مزایا و معایب کمپرسور روتاری آشنا شوید تا بدانید کولر گازی مد نظر شما چگونه کار می کند.

مزایای کمپرسور روتاری

  • 1) داشتن صدا کم
  • 2) مصرف پایین برق سبب صرفه جویی در مصرف برق خواهد شد.
  • 3) طراحی ساده و مدرن این محصول سبب شده است تا در بسیاری از تعمیرگاه‌ ها مورد استفاده قرار بگیرد.
  • 4) به دلیل وجود قطعات کم و ساده در داخل دستگاه، قیمت دستگاه مقرون به صرفه است.
  • 5) این کمپرسور تنها مدلی است که می ‌توان در صورت بروز مشکل و خراب شدن دستگاه، آن را از کولرگازی جدا کرده و پس از تعمیر دوباره در داخل دستگاه نصب شود.

معایب کمپرسور روتاری

  • 1) کمپرسورهای روتاری در مقایسه با دو مدل دیگر دارای عمر کمتری بوده و زودتر دچار نقص فنی می ‌شود.
  • 2) در صورت وجود گرد و خاک در محیط اطراف دستگاه، کمپرسور آسیب دیده و نیاز به تعمیر پیدا می ‌کند.
  • 3) کم شدن بازدهی و خروجی کار کمپرسور روتاری در مکان‌ های کثیف و آلوده.
مزایا و معایب کمپرسور روتاری
مزایا و معایب کمپرسور روتاری

کمپرسور پیستونی

کمپرسورهای پیستونی از متداول ترین کمپرسورهای باد هستند. این کمپرسور با حجم 25 الی 1000 لیتری معمولا در صنایع کوچک کاربرد دارد. فشاری که این دستگاه تولید می‌ کند حدود 8 تا 12 بار است، از بخش‌ های اصلی و مهم این کمپرسور می ‌توان الکترو موتور، بلوکه هواساز و مخزن را نام برد.
کمپرسورهای پیستونی دارای ظرفیت ‌ها و فشارهای متفاوت می ‌باشند، به طور مثال در فشارهای پایین تک مرحله ‌ای و در ظرفیت ‌های بالا دو یا سه مرحله ‌ای با تعداد سیلندرهای بیشتر هستند.

طرز کار کمپرسور پیستونی چگونه است؟

در این کمپرسورها گاز مبرد موجود در داخل محفظه کمپرسور با هر بار رفت و برگشت پیستون باعث می ‌شود تا وارد سیلندر شده و پس از مدتی فشرده شود. از این کمپرسور بیشتر در منطقه‌ هایی با شرایط اقلیمی آب و هوایی گرم استفاده می ‌شود.
در حال حاضر به دلیل صدای زیادی که کمپرسور هنگام فرایند فشرده سازی گاز مبرد تولید می ‌کند، از این کمپرسور به ندرت در صنایع استفاده می ‌شود. نمونه ‌ای از کمپرسورهای پیستونی در پمپ ‌های بادی تعمیرگاه ‌ها موجود است همان طور که می‌ دانید این دستگاه هنگام انجام کار صدای بسیار گوش خراشی ایجاد می‌ کند.

کمپرسور اسکرول

این کمپرسور از نوع کمپرسورهای جا به جایی مثبت می ‌باشد. از بیشترین مصرف کنندگان این دستگاه می ‌توان به صنایع تبرید اشاره کرد، زیرا در این صنعت با حذف نیرو‌های رفت و برگشتی سر و صدای ناشی از حرکت پیستون کاهش پیدا کرده و باعث حفظ انرژی زیادی در مقایسه با کمپرسورهای پیستونی می‌ شود.

مشخصات کمپرسور اسکرال

  • سرعت دورانی این دستگاه به قدری زیاد است که می ‌توان آن را به صورت مستقیم به الکترو متوتو متصل کرد.
  • توانایی نگه داشتن مقداری مایع در گاز ورودی
  • راندمان توسط حجمی و ایزنتروپیک ایجاد شده توسط کمپرسور پیچکی از مدل های پیستونی معادل خود بیشتر می باشد.
  • قدرت و توان بسیار زیاد این دستگاه موجب شده تا میزان بازدهی بالا برود.
  • کمپرسور اسکرول احتیاجی به سوپاپ ندارد و به همین علت افزایش راندمان حجمی و حذف توقفات ناشی از خرابی پیستون باعث افزایش توان مصرفی می شود.
  • کاهش اتلافات به سبب نداشتن شیر مکش و تخلیه و حجم کلیرانس
  • در دستگاه فشار هوا به 10 بار نیز می‌رسد چون قابلیت دسترسی به فشارهای بالا را دارد.
  • در بخش‌های موجود در داخل دستگاه تعداد کمی قطعه متحرک وجود دارد که باعث شده است قابلیت اطمینان بالا رفته و ساختار ساده‌تر شود

کمپرسور اسکرال چگونه کار می‌ کند؟

در این کمپرسور گاز به دلیل حرکت مخالف دو مارپیچ داخلی (یکی از مارپیچ ‌ها ساکن و دیگری متحرک بوده است) دستگاه فشرده می ‌شود. از بین این دو مارپیچ مدل متحرک آن گاز فشرده را ایجاد می ‌کند. کمپرسور اسکرال به دلیل داشتن بازدهی و ظرفیت بسیار بالا گران ‌تر دو کمپرسور پیستونی و روتاری هستند.

نکات مهم قبل از خرید کمپرسور روتاری

بهتر است که قبل از این که برای خرید کمپرسور اقدامی انجام دهید این نکته را در نظر داشته باشید. اگر شما در مناطق شمالی و غربی ایران زندگی می‌ کنید که از لحاظ کیفیت هوا و آلاینده دارای گرد و غبار کمتری است، این کمپرسور می ‌تواند با بازدهی مناسب و بدون خرابی عمل کند ولی اگر در مناطق جنوبی کشور زندگی می ‌کنید، باید به فکر تهیه کمپرسور دیگری باشید.
زیرا با وجود گرد و غبار زیاد نه تنها محیط خانه خنک نمی ‌شود، بلکه دستگاه دچار نقص فنی شده و تعمیر آن نیز هزینه بر است. پس بهتر است که از مدل‌ های دیگر کمپرسور، مانند کمپرسور اسکرول استفاده کنید.

نتیجه گیری

همان طور که مشاهده کردید ما در این مقاله قصد داشتیم شما را با کمپرسورهای روتاری آشنا کنیم. حال شما می‌ توانید با در نظر گرفتن تمامی موارد ذکر شده در بخش‌ های قبل، کمپرسوری را انتخاب کنید که بتواند بیشترین بازده را برای کولرگازی و… شما فراهم آورد.

1 نظر در “مزایا و معایب کمپرسور روتاری

  1. عزیز گفت:

    کولر گازی روتاری برای اصفهان هم جواب میدهد
    چه شرکتی بهتر تولید میکند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *