heating systems

راه‌ های تمیز کردن شوفاژ ؛ چگونه شوفاژ را تمیز کنیم

راه‌ های تمیز کردن شوفاژ


راه‌ های تمیز کردن شوفاژ چیست؟ چگونه شوفاژ را تمیز کنیم؟ بدیهی است که در سرمای فصل‌های پاییز و زمستان گرمایش تجهیزات حرارتی، محیطی مطبوع و لذت بخش را ایجاد خواهد کرد. با پیشرفت تکنولوژی و تلاش روزافزونی که به منظور افزایش قابلیت ‌ها، ایمنی و کیفیت وسایل گرمایشی توسط کمپانی ‌های مختلف صورت می‌ گیرد، شاهد تنوع در امکانات، شکل ظاهری و کارکرد انواع ابزارآلات تهویه ‌ای هستیم.
یکی از سیستم ‌های گرمایشی متداولی که استفاده از آن‌ ها در محیط‌ های مختلف و بخصوص اماکن مسکونی دیده می ‌شود، شوفاژها و رادیاتور گرمایشی هستند. گردش آب در شوفاژها و رادیاتورهای متصل به پکیج یا سیستم گرمایش مرکزی مانند موتورخاته یا تاسیسات شوفاژخانه ‌ای سبب توزیع بخش قابل توجهی از حرارت در محیط شده و فضا را به شکل یکنواخت گرم می ‌کند.
اما با فرا رسیدن فصل سرما، پیش از استفاده از این تجهیزات گرمایشی لازم است روند آماده ‌سازی این ابزارها به شکل اصولی صورت بگیرد. این مراتب آماده‌ سازی و راه اندازی شامل مواردی چون هواگیری و تمیز کردن شوفاژ‌ها می ‌شود که از جمله اقدامات ضروری و لازم ‌الاجرا است. در ادامه این مطلب راه ‌های تمیز کردن شوفاژ را در قالب راهنمایی کامل و جامع برای شما شرح داده و به ذکر نکاتی در این باره خواهیم پرداخت.

اهمیت تمیز کردن شوفاژ

همان طور که می ‌دانید آلاینده‌ های مختلفی با حجم بالا در فضا پراکنده هستند. مسلما انباشت گرد و خاک بر روی سطوح مختلف، نشست دوده‌ ها بر روی وسایل محیط و تجمع ذرات چربی بر روی اشیایی که در اطرافتان قرار دارند را طی مدتی که به غبار روبی و گرد گیری اقدام نکرده‌ اید، مشاهده می ‌کنید.
گرد و غباری که از محیط بیرون به داخل خانه نفوذ می ‌کند، دوده‌ هایی که به واسطه سوختن مواد مشتعل شونده مانند سیگار در فضا پراکنده می‌ شوند، چربی‌ هایی که در نتیجه پخت و پز بر روی سطوح می ‌نشیند، موی جدا شده از بدن حیوانات خانگی‌تان در صورتی که در خانه از سگ یا گربه نگهداری می ‌کنید و حتی پرز برخاسته از فرش‌ها همگی نمونه ‌هایی از ریزگردها و آلاینده‌ های محیطی هستند که علاوه بر سطوح مختلفی مانند زمین، میز، کانتر، صندلی ‌ها، لبه پنجره و … بر روی شوفاژ نیز تجمع می ‌یابند و آن را کثیف، غبارآلود، تیره و زنگار گرفته نشان می ‌‌دهند.

راه‌ های تمیز کردن شوفاژ
راه‌ های تمیز کردن شوفاژ

نقش شوفاژها در جابجایی هوا بسیار برجسته است. رادیاتورها گرمایی را که در بخش پایینی فضا ایجاد شده به سمت بالا می ‌فرستند و به این ترتیب هوای سرد قسمت‌ های بالای محیط که مملو از ریزگردها و ذرات معلق هستند به پایین رانده می ‌شود و این ذرات بر روی سطوح مختلف از جمله سطح شوفاژ می‌ نشینند.
اهمیت تمیز کردن شوفاژ علاوه بر تاثیری که در شکل ظاهری این دستگاه‌ ها دارد، سبب می ‌شود که میزان کارایی این سیستم‌ ها نیز افزایش یافته و کارکرد آن‌ ها با بهبود همراه شود. گرچه شوفاژها از اصلی ‌ترین وسایل خانه به شمار می ‌آیند اما غالبا در هنگام گردگیری ‌های دوره ‌ای روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی در روزهای آخر سال که مشغول خانه تکانی ‌هایی برای عید هستید فراموش می‌ شوند و این درحالی است که این ابزارهای کاربردی نیز به نظافت نیاز دارند.
تجمع گرد و خاک و آلاینده‌ های دیگر مانند سدی عبور گرما را مختل کرده و به حرارت تولید شده از جانب شوفاژ اجازه ابراز وجود و پراکنده شدن در فضا نمی ‌‌دهد. این موضوع بهینه سازی عملکرد دستگاه را دچار اختلال کرده و سبب کاهش میزان راندمان سیستم می ‌شود که ماحصل آن افزایش میزان هزینه‌ های مصرف انرژی و تسریع در خرابی و ایجاد اخلال در روند کارکرد آن است.

ضمن اینکه برخی از کاربران شوفاژها را محلی برای ایجاد تزیئنات در خانه یا محل کار خود می ‌دانند و این در حالی است که فضای آلوده و ظاهر ناخوشایند شوفاژ مسلما محیط مناسبی برای ایجاد تزئینات دلخواه شما نخواهد بود و لازم است پیش از دیزاین و در نظر گرفت چیدمانی با جنبه بصری ایده ‌آل ابتدا شوفاژ را به بهترین شکل تمیز کنید.

بنابراین بی ‌توجهی به تمیز کردن شوفاژ علاوه بر افزایش هزینه‌ های مصرف، تولید گرمای مطبوع از جانب دستگاه را با مانع مواجه کرده و به زیبایی ظاهری آن نیز لطمه می‌ زند و به همین جهت لازم است تمیز کردن رادیاتورها و شوفاژهای محیط زندگی یا محل کار خود را جدی بگیرید. بنابر دلایل عنوان شده لازم است با فرا رسیدن فصل سرما و موعد استفاده از شوفاژها مراحل تمیز کردن آن‌ ها را به انجام رسانده و شوفاژهای خود را از آلودگی‌ هایی که طی مدت استفاده نکردن از آن ‌ها بر رویشان تجمع یافته است پاکسازی نمایید.

راه‌ های تمیز کردن شوفاژ

شما می ‌توانید با استفاده از روش ‌های زیر به پاکسازی و تمیز کردن دستگاه‌ های شوفاژ یا رادیاتور خود مبادرت نمایید، اما لازم است پیش از آن ابزارهای زیر را فراهم کنید:

جاروبرقی، پارچه، چوب بلند، دستمال گردگیر دستی، سطل آب، اسفنج یا اسکاچ نرم، صابون و حوله

برای تمیز کردن شوفاژها مطابق مراحل زیر اقدام نمایید:

  • ابتدا شوفاژها را خاموش کرده و اجازه دهید حرارت آن‌ ها کاهش یابد و سرد شوند.
  • سپس سیم جاروبرقی را به پریز متصل کنید و از لوله آن برای پاکسازی کامل گرد و غبار به دام افتاده در درزها و شکاف‌ های شوفاژ استفاده نمایید. برای اینکه بتوانید تمام درزها را به طور کامل غبار روبی کنید، می ‌توانید از سری‌ ها و برس ‌های مختلف لوله جارروبرقی کمک بگیرید.
  • حالا از دستمال‌ های مخصوص تمیز کردن شوفاژ برای پاکسازی بخش‌ هایی که تمیز کردن آن ‌ها سخت است، استفاده کنید و سعی کنید تمام قسمت ‌ها را به خوبی از گرد و خاک و آلاینده ‌ها پاک کنید.
  • برای پاک کردن مناطقی که دسترسی به آن‌ ها سخت است، می ‌توانید از دستمالی که با کش به چوب متصل کرده‌ ای استفاده کنید.
  • برای زدودن گرد و خاکی که در داخل درزها گیر کرده ‌اند، می‌ توانید از باد سشوار نیز استفاده کنید و به این ترتیب با دمش این دستگاه غبارهای لابه‌لای شیارها را پاک کنید. به این منظور بهتر است زیر رادیاتور یا شوفاژ حوله ‌ای مرطوب را پهن کنید تا گرد و خاکی که به واسطه باد سشوار از روی دستگاه پاک می‌شود به حوله بچسبد و در بخش‌های دیگر محیط پخش نشود.
  • حالا نوبت آن است که سطل آب با اندازه مناسب را از آب گرم پر کرده و با اضافه کردن پودر صابونی به آن، کفی رقیق ایجاد کنید. (این مایع شوینده نباید قدرت فرسایشی زیادی داشته باشد و سبب ساییده شدن سطح رادیاتور شود)
  • اسفنج را در داخل محلول شوینده فرو برده و کمی بفشارید تا آب اضافی آن گرفته شود.
  • اسفنج یا اسکاچ نرم آغشته به کف را بر روی دیواره بیرونی پنل یا پره‌ های شوفاژ بکشید تا آلودگی‌هایی که سطح آن را فرا گرفته‌ اند در کف حل شده و به خوبی پاکسازی شوند (توجه کنید که برای تمیز کردن شوفاژ نباید از اسکاچ ‌های زبر یا سیم و براش ‌های ساینده استفاده کنید). برای این کار قسمت‌ های اطراف شوفاژ یا رادیاتور و همچنین دیوارهایی که در کنار آن قرار دارد را نیز به خوبی تمیز کنید تا گرد و غبارهایی بر سطح آن‌ ها انباشته شده است طی جریان یافتن هوا مجددا بر روی شوفاژ تجمع نیابند.
  • پس از آن دستمالی مرطوب را بر روی بخش‌ هایی از دستگاه که کف ‌آلود شده ‌اند، بکشید تا کف‌ ها به خوبی پاکسازی شوند.
  • در مرحله آخر نیز می‌ توانید از دستمالی آبگیر با حجم مناسب برای گرفتن رطوبت شوفاژ استفاده کنید تا رادیاتور دچار زنگ زدگی نشود.

در هنگام تمیز کردن دستگاه شوفاژ یا رادیاتور خود نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:

  • پیش از اقدام به تمیز کردن شوفاژ حتما آن را خاموش کنید تا حرارت دستگاه باعث سوختگی سطحی دست‌ هایتان نشود.
  • قبل از اینکه مراحل تمیز کردن رادیاتور را آغاز کنید، سفره ‌ای یکبار مصرف، روزنامه‌ ای باطله یا پارچه‌ ای که به آن نیاز ندارید را زیر دستگاه پهن کنید تا در هنگام شست‌ و شوی شوفاژ، کف یا آب به فرش، موکت، پارکت یا سرامیک نفوذ نکند و باعث کثیف شدن آن‌ ها نشود.
  • در هنگام گردگیری شوفاژها به تارهای عنکبوت پشت شوفاژ و گلوله‌ های مویی که در اطراف آن ایجاد شده است، توجه کرده و همه را به خوبی پاکسازی نمایید.
  • اگر در حین تمیز کردن دیواره شوفاژ با لکه‌ هایی بر روی سطح آن برخورد کردید از سفت شویی و تمیز کردن آن اجتناب کنید چراکه ممکن است به طور ناخواسته سبب ایجاد آسیب در سیستم شود.
  • اگر لکه‌ هایی بر روی شوفاژ وجود دارد که پاک کردن آن ‌ها دشوار است، می‌ توانید محلول رقیق پاک کننده را بر روی لکه ‌ها اسپری کرده و اجازه بدهید مدتی بر روی آن‌ ها باقی بماند.؛ پس از گذشت مدت زمان مناسب با دستمال لکه‌ ها را پاک کنید.
  • تمیز کردن شوفاژها را با دقت، صبر و حوصله انجام دهید، چراکه عجله و عدم دقت کافی باعث می ‌شود برخی نقاط پنهان از دید که آلودگی در آن‌ ها تجمع کرده است را نادیده بگیرید.
  • اگر شوفاژهای شما دارای پوسیدگی و خوردگی‌ های زیاد است، بهتر است برای تمیز کردن آن از تجربه متخصصان این کار بهره بگیرید.
راه‌ های تمیز کردن شوفاژ
راه‌ های تمیز کردن شوفاژ

رسوب زدایی شوفاژها به چه شکل انجام می ‌شود؟

عدم کیفیت مناسب آبی که در داخل رادیاتورهای شوفاژ به جریان در می ‌آید، بالا بودن سختی و میزان غلظت املاح و آهک موجود در آن باعث می‌ شود، رسوب‌ هایی در جداره ‌های داخلی و مجاری شوفاژ ایجاد شود و به مرور زمان سبب فرسودگی، خوردگی و پوسیدگی شوفاژها شود.
از مهم ‌ترین عواملی که کارکرد درست و مناسب شوفاژها را تحت تاثیر قرار داده و جریان یافتن آب گرم گرمایشی در داخل دستگاه را با مشکل مواجه می ‌کند، همین رسوب گذاری در داخل دستگاه است که مانع از عبور و مرور گرما شده و حرارت را بلوکه می ‌کند.
به همین جهت لازم است در محدوده‌ های زمانی مشخص نسبت به رسوب زدایی و پاکسازی شوفاژ‌ها از املاح اقدام نمایید تا عملکرد دستگاه در حالت ایده ‌آل خود انجام شود. رسوب زدایی را مطابق مراحل زیر انجام دهید:

رسوب زدایی شوفاژ رادیاتور

برای اینکه آب جریان یافته از شوفاژ فرش، موکت، پارکت یا سرامیک را کثیف نکند در اطراف دستگاه بر روی زمین پارچه‌ ها، سفره‌ یکبار مصرف یا حوله ‌ای با قدرت جذب رطوبت پهن کنید.
مطمئن شوید که شیرهای اطراف شوفاژ، سوپاپ و همچنین خروجی آب آن مسدود هستند.
شیر باز و بسته شدن گرمای شوفاژ را با دست و خروجی آب شوفاژ را با آچار مخصوص ببندید. (مطمئن شوید که شیر رادیاتور به طور کامل بسته شده است)
شیر آب گرمایشی دستگاه را بسته و شیر آب خروجی را باز کنید تا آب از داخل آن خارج شود.
سوپاپ اتصال شوفاژ به دیوار را باز کرده و دستگاه را از دیوار جدا کنید.
آن را به محیطی مانند حمام برده و پس از تخلیه کردن آبی که در آن قرار دارد، رایاتور را به طور کامل شست ‌و شو دهید؛ در این هنگام می ‌توانید از شیلنگ برای شستن کامل آلودگی‌ هایی که در درزهای دستگاه پنهان شده ‌اند، استفاده کنید.
پس از اتمام شست‌ و شوی دستگاه و رسوب زدایی کامل آن شوفاژ را با دستما‌ل‌ ها و حوله‌ های آبگیر به خوبی خشک کرده و سپس مجددا آن را بر روی دیوار نصب کنید.

چگونه لکه های به جا مانده از لباس را از روی شوفاژ پاک کنیم؟

در فصل‌ های سرد سال که آفتاب کم رمق است و خشک شدن لباس‌ ها در هوای آزاد به طول می ‌انجامد یا در خانه‌ هایی که تراس و بالکن برای پهن کردن و خشک کردن لباس‌ ها وجود ندارد، سطح شوفاژ بهترین محل برای خشک کردن سریع لباس ‌ها است.
اما بعضی لباس ‌ها پس از شست ‌و شو و خصوصا در صورت عدم آبگیری مناسب رنگ می‌ دهند و ممکن است پس از پهن کردن لباس‌ های خیس بر روی رادیاتور لکه‌ هایی را بر روی آن مشاهده کنید. برای پاک کردن رنگ از روی شوفاژ مطابق مراحل زیر عمل کنید:

  • محلول شوینده‌ ای را در سطل درست کنید.
  • به وسیله اسفنج شوینده را بر روی لکه ‌ها بکشید.
  • سپس با دستمالی خشک رطوبت سطح شوفاژ را خشک کنید.

نکته: بهتر است لکه های ناشی از رنگ دادن لباس ‌ها به سرعت از روی رادیاتور پاک شوند وگرنه این رنگ‌ ها به خورد شوفاز رفته و ممکن است هرگز از بین نروند. چنانچه لکه‌ های لباس با هیچ روشی از روی دستگاه پاک نشدند، لازم است به رنگ‌آمیزی مجدد شوفاژ اقدام کنید. برای این کار باید از تجربه افراد متخصص بهره بگیرید؛ ضمن اینکه می ‌توانید رنگ رادیاتورها را مطابق با رنگ اجزای دیگر دکوراسیون منزل یا محل کار خود انتخاب کنید و لزومی به استفاده از رنگ سفید نیست.

سخن پایانی

توضیحات ذکر شده و نکات عنوان شده همگی اهمیت تمیز کردن شوفاژها و راه‌ های مناسبی که برای پاک کردن آلودگی ‌ها از سطح این سیستم ها وجود دارد را نشان می ‌دهد. بهتر است در هنگام گردگیری‌ ها و خانه تکانی‌ های دوره ‌ای خود به پاکسازی کامل شوفاژها نیز توجه کنید و آن‌ ها را از آلودگی‌ های احتمالی پاک کنید تا کارکرد رادیاتورها با بهبود همراه شده، میزان مصرف انرژی در آن ‌ها بهینه سازی شود و ظاهر این دستگاه‌ ها نیز جلوه مناسب ‌تری داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *