ساز و کار کولرگازیها به گونهای است که رطوبت موجود در هوای محیط داخلی را جذب کرده و این رطوبت به شکل قطرات آب توسط شلنگ تخلیه یا لوله درین از دستگاه خارج میشود. به این منظور از پمپ تخلیه آب کولر گازی یا همان پمپ درین کولر گازی نیز کمک گرفته می شود. در حقیقت یکی از موارد استفاده از کولرگازی کاهش رطوبت اشباع شده در محیط است که به واسطه دستگاه گرفته میشود. چنانچه قطرات آب جمع آوری شده از هوای محیط توسط لوله درین از سیستم خارج نشود شاهد اختلالاتی مانند نم زدگی، تشکیل رسوبات، پوسیدگی و خوردگی، کپک زدگی و تغییر رنگ دیوارهها و پنل خارجی کولرگازی خواهید بود. در ادامه این مقاله ضمن معرفی ساز و کار شلنگ تخلیه آب در اسپلیتها راهکار شناسایی انسداد شیلنگ تخلیه کولرگازی را معرفی نموده و نحوه تعویض شلنگ تخلیه آب اسپلیت و پاکسازی آن را توضیح میدهیم.
وظیفه شلنگ تخلیه اسپلیت یا کولر گازی چیست؟
لوله درین یا شنگ تخلیه آب در سیستمهای تهویهای مانند کولرهای گازی یا اسپلیتها وظیفه مهمی دارد. از آنجایی که همه رطوبت ایجاد شده در نتیجه انتقال جریانهای هوا برروی قسمت کویل اوپراتور دستگاه به واسطه این شلنگ جذب و جمع آوری میشود لوله درین در فرایند هوا دهی و خنک سازی محیط ساختمان نقش کلیدی دارد. در این روند کویل اوپراتور همه رطوبت موجود در هوای محیط را جذب نموده و آن را از حالت گاز و بخار به شکل مایع یعنی قطرات آب در میآورد. در مرحله بعد آب جمع آوری شده به سیسن تخلیه انتقال داده شده و سپس به داخل مجرای شلنگ تخلیه آب کولرگازی جاری میشود. در پایان نیز تمامی حجم آب موجود در داخل شلنگ تخلیه به یونیت خارجی اسپلیت راه مییابد و توسط لوله تخلیه به محیط خارجی هدایت میشود.
شلنگهای تخلیه آب کولر گازی از جنس پی وی سی هستند و به واسطه فیتینگ به بخش خروجی آب یونیت داخلی دستگاه اتصال مییابند. شکل بعضی از لولههای درین خرطومی و شکل بعضی دیگر به شلنگهای معمولی آب شبیه است؛ در نتیجه فرایند معمول عملکرد کولرهای گازی جذب رطوبت محیط تبدیل رطوبت به قطرات آب و خارج کردن این مایعات به محیط خارجی میباشد. این درحالی است که در بعضی موارد اختلالاتی مانند انسداد شلنگ تخلیه آب در سیستم تخلیه کولر گازی به وجود میآید. در ادامه ضمن بررسی نشانههای گرفتگی لوله تخلیه آب اسپلیت، روشهای مرتفع کردن این نوع مشکلات را توضیح میدهیم.
نشانه های انسداد شلنگ تخلیه آب کولر گازی و اسپلیت
پیش از آنکه به بررسی نحوه تعویض شلنگ تخلیه آب اسپلیت بپردازیم، خوب است تا با نشانه های انسداد یا گرفتی شلنگ تخلیه کولر گازی بپردازیم.
روشنترین علامت مسدود شدن لوله تخلیه آب کولرگازی عدم کارکرد اصولی و مناسب دستگاه است. بدیهی است که تعبیه شلنگ درین برای تخلیه و هدایت کامل آب از کولرگازی با هدف جمع آوری تمام حجم رطوبت از محیط و هدایت آن به خارج دستگاه صورت گرفته است. به این طرتیب میزان آب خارج شده از دستگاه در محیط خارجی ساختمان و مجاورت یونیت خارجی کولر گازی قابل مشاهده است. بنابراین در صورتی که فرایند جذب و تخلیه آب با مشکل مواجه شود در حقیقت بخشی از مسیر تخلیه یا لوله تخلیه آب دچار گرفتگی شده است.
رایجترین نشانه های انسداد شلنگ تخلیه آب اسپلیت به شرح زیر است:
- اسپلیت سرما و برودت کافی تولید نمیکند
- مسیر تخلیه و کویلهای دستگاه دچار یخ زدگی میشود
- بوی نم و رطوبت در محیط خانه انتشار مییابد
- سینی تخلیه آب کولرگازی دچار نشتی میشود
- اسپلیت در زمان کارکرد بوی نم و کپک تولید میکند
- پنل داخلی کولر گازی آب میدهد
- کف خانه و دیوارهای بخش مجاور و زیرین یونیت داخلی خیس شده و نم دار میشوند
علت انسداد شلنگ تخلیه آب در کولر گازی
اساسیتری علت انسداد لوله درین یا شلنگ تخلییه آب کولر گازی و اسپلیت، تشکیل جلبک در این مجرا میباشد. در جریان کار کولر گازی هوای گرم برروی کویل اوپراتور که دمای پایینی دارد می نشیند و درنتیجه رطوبت زیادی شلنگ تخلیه آب را فرا میگیرد. علاوه بر این از آنجایی که میزان رطوبت جذب شده در مسیر تخلیه آب به حرکت میپردازد، زمینه مناسب جهت رشد و تکثیر جلبکها در لوله فراهم میشود. احتمال تشکیل جلبک و انسداد شلنگ تخلیه آب در اسپلیت زمانی افزایش مییابد که کولر گازی به صورت مداوم یا در بیشتر ساعات روز روشن و فعال باشد.
شیوه بررسی انسداد سینس تخلیه در کولرگازی اسپلیت
سینی تخلیه کولر گازی و شلنگ تخلیه آن بخشهایی هستند که احتمال مسدود شدن آنها در طول مدت استفاده از اسپلیت محتمل است. برای اینکه بتوانید تعویض شلنگ تخلیه آب کولر گازی را به درستی انجام دهید، در آغاز باید محل اصلی انسداد مسیر را مشخض کنید. سینس تخلیه آب کولر گازی در بخش زیرین پنل داخلی دستگاه قرار گرفته است. این سینی جایگاهی برای ذخیره و جمع آوری حجم آب جذب شده توسط کویلهای اوپراتور سیستم است و میتواند این قطرات آب را به داخل شلنگ تخلیه آب کولر گازی هدایت کند. جهت اطمینان از وجود گرفتگی در قسمت سینی تخلیه آب مسیر تخلیه اسپلیت از یک چراغ قوه و یک ظرف آب استفاده کنید. برای این کار دستگاه را برروی حالت ترموستات تنظیم کنید و بگذارید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه فعالیت کند. در مرحله بعد قسمت زیر پنل داخلی را ارز یابی نمایید تا از وجود تشتی یا ریزش آب در این قسمت مطمئن شوید.
حتی در صورتی که در این قسمت نشتی آب مشاهده شود نیز نمیتوان بطور قطع اطمینان داد که مسدود شدن سینی تخلیه سبب آبریزی دستگاه شده است. چراکه ممکن است دلیل نشتی به ترک خوردگی یا شکستگی این سینس مربوط باشد. لذا بدنه سینس تخلیه آب را با دقت بررسی کنید تا از وجود یا عدم وجود ترک خوردگیهای احتمالی مطلع شوید. اگر سینی تخلیه سالم بود و ترکب برروی بدنه آب وجود ندتشت میتوانید به بررسیهای بیشتر بپردازید که برای این کار لازم است اسپلیت را خاموش کرده و درپوش پنل داخلی کولر گازی را باز کنید.
از نور چراغ قوه برای بررسی دقیق تمامی قسمتهای مسیر تخلیه آب استفاده کنید تا وجود هرگونه جرم گرفتگی یا جلبک زدگی قابل تشخیص باشد. چنانچه قطرات آب بدون مانع به شلنگ تخلیه آب کولر گازی جاری شودند یعنی مشکلی در مسیر تخلیه آب دستگاه وجود نارد اما اگر ورود آب از سینی به شلنگ با اختلال مواجه باشد لازم است به مرتفع کردن این مشکل بپردازید. لازم به ذکر است که به طور معمول کولر گازیها دارای دو عدد سینی تخلیه هستند که یکی از سینیها زیر کویل اوپراتور یونیت داخلی و سینی دوم کمی پتیینتر از سینی اول قرار دارد. چنانچه سینی تخلیه دچار ترک خوردگی شده باشد بهتر است به جای تعمیر آن با چسب، سینی ترک خورده را با سینی سالم و جدید تعویض کنید. توجه داشته باشید که برای جلوگیری از انسداد مجرای تخلیه آب در اسپلین بهتر است سینی تخلیه آب کولر گازی را در بازههای زمانی منظم شست و شو دهید.
شیوه بررسی شلنگ تخلیه آب کولر گازی
جهت بررسی شلنگ تخلیع آب در کولر گازی اسپلست لازم است پنل داخلی دستگاه را با دقت مورد بررسی قرار داده و شلنگ پی وی سی سفید ییا خاکستری رنگی که بخش داخلی یونیت را به پنل خارجی اتصال میدهد پیدا کنید. در مرحله بعد اتصال شلنگ تخلیه آب به ییونیت داخلی دستگاه را باز کنید و شلنگ تخلیه را به آرامی از مقداری آب پر کنید. در این حالت اگر سرعت حرکت آب به سمت یونیت خارجی پایین باشد یا آب در شلنگ برگردد به معنای مسدود شدن شلنگ تخلیه آب کولر گازی میباشد که در این صورت به تعمیر یا تعویض آن نیاز است.
روش رفع انسداد شلنگ تخلیه آب کولر گازی اسپلیت
چنانچه بررسیهای دقیق حاکی از مسدود بودن شلنگ تخلیه آب اسپلیت باشد برای رفع گرفتگی این لوله میتوان به دو روش زیر عمل کرد:
راهکار اول به مرتفع کردن انسداد شلنگ آب مربوط است.
ازاین راهکار در زمانی استفاده میشود که شلنگ آب سالم است و میزان گرفتگی وسیع نیست. زیرا در صورتی که گرفتگی گسترده باشد و به شلنگ آسیب وارد شده باشد باید نسبت به تعویض شلنگ اقدام کنید.
مراحل پاکسازی شلنگ تخلیه آب کولر گازی اسپلیت
- دو شاخه کولر گازی را از پریز برق بیرون بکشید.
- بخش یونیت خارجی دستگاه را برای پیدا کردن شلنگ تخلیه آب جست و جو کنید.
- بعد از اینکه ورودی شلنگ آب را یافتید، اتصال آن را باز کنید.
- بخش داخلی شلنگ تخلیه آب را با دقت بررسی کنید؛ اگرگرفتگی شلنگ با چشم قابل مشاهده بود و در آغاز مجرای تخلیه قرار داشت میتوانید آن را با دست یا دچابزار مناسب بیرون بکشید.
- چنانچه گرفتگی لوله تخلیه وسیع و غیر قابل دست رس باشد باید شلنگ از اتصال جدا شده را با سرکه پر کنید ( در صورتی که سرکه غلظت زیادی دارد برای رقیق کردن آن آب اضافه کنید ).
- اجازه بدهید سرکه یا محلول آب سرکه در شلنگ تخلیه آب دستگاه باقی بماند، سپس داخل سینی تخلیه پنل داخلی را از مقداری آب پر کنید تا آب موجود در سینی سرکههای لوله را بشوید و از خروجی شلنگ به محیط خارجی هدایت کند.
- برای اینکه از انسداد مجدد مجرای تخلیه آب اسپلیت جلوگیری شود، فرایند ذکر شده را در محدودههای زمانی چند ماه یکبار انجام دهید.
نحوه تعویض شلنگ تخلیه آب کولر گازی
اگر شلنگ تخلیه آب دستگاه دچار ترک خوردگی یا پوسیدگی شده باشد تنها راه حل ممکن تعویض آن با نمونه جدید و سالم است. برای تعویض شلنگ قبلی با شلنگ جدید طبق فرایند زیر عمل کنید:
- یک شلنگ تخلیه جدید و سالم با ابعاد مشابه شلنگ قبلی برای کولر گازی خود تهیه کنید( طول شلنگ تخلیه آب کولر گازی به طور معمول حدود یک متر است )
- کولر گازی را خاموش کنید و اتصال برق دستگاه را کاملا قطع نمایید.
- شلنگ تخلیه آب دستگاه از یک سو به پنل داخلی کولر گازی و از سوی دیگر به یونیت خارجی آن اتصال دارد. لذا برای قطع کردن این اتصال لازم است فیتینگ لوله درین را از پنل داخلی باز کنید. برای باز کردن اتصال شلنگ به یونیت خارجی نیز به همین شیوه عمل کنید.
- شلنگ تخلیه باز شده را از یک سو به آرامی بکشید تا از دستگاه جدا شود و از سوراخ دیوار بیرون بیاید.
- برای اتصال شلنگ تخلیه جدید لوله را از یک سو به قسمت خروجی تخلیه یونیت داخلی اتصال دهید. سپس شلنگ را از قسمت زیرین پنل داخلی رد کنید و پس از عبور لوله از داخل مجرای پی وی سی درون سوراخ دیوار به سمت یونیت خارجی انتقال دهید و به ورودی تخلیه کولر گازی متصل نمایید.
برای پیشگیری و رفع انسداد شلنگ تخلیه آب کولر گازی اسپلیت چه اقداماتی لازم است؟
از یک برش شست و شوی نرم برای پاک سازی کامل جلبکها و رسوبات ایجاد شده در شلنگ تخلیه آب اسپلیت بهره بگیرید تا از اذدیاد تجمع جلبکها ممانعت شود.
در فواصل زمانی چند ماه یک بار یک فنجان سرکه داخل مسیر تخلیه آب کولر گازی خود بریزید تا جرم گرفتگیها و جلبک زدگیهای داخل مسیر با قدرت حل کنندگی سرکه به طور کامل زدوده شوند. لازم به ذکر است که استفاده از این مقدار سرکه باعث ایجاد آسیب در لوله انتقال آب به دستگاه نمیشود.
میتوانید از ماده سفید کننده برای باز کردن گرفتگیهای لوله استفاده کنید. به این منظور مقداری وایتکس را در مجرای تخلیه آب کولر گازی اسپلیت بریزید. بهتر است از این کار تنها در فصلهای گرم سال که کولر گازی بیشترین مقدار کار خود را تجربه میکند استفاده نمایید. این کار باعث پیشگیری و گرفتگی انسداد لوله انتقال آب در اسپلیت خواهد شد. برای اینکه به طور اصولی از انسداد لوله تخلیه آب کولر گازی و آسیب رساندن به تهویهای خود جلو گیری کنید میتوانید هر چند ماه یکبار عملیات سرویس کولر گازی را به سرویس کار مجرب بسپارید.
نتیجه گیری
وجود شلنگ تخلیه آب یا لوله درین سالم در سیستم کولر گازی اسپلیت از اهمیت بالایی برخوردار است. این شلنگ به تخلیه آب حاصل از جذب رطوبت محیط توسط دستگاه میپردازد. بنا بر این وجود لول هدرین از نم زدگی از نم زدگی و خرابی دستگاه جلوگیری میکند. تمیز بودن شلنگ تخلیه آب اسپلیت و پاکسازی جلبک زدگیها و جرم گرفتگیهای آن تاثیر بسزایی در افزایش راندمان انرژی سیستم و سلامت و طول عمر آن دارد.
بهره گیری از روشهایی که در خلال این مقاله عنوان شد به رفع گرفتگی شلنگ تخلیه کولر گازی کمک میکند و از ایجاد آسیب در سیستم پیشگیری خواهد کرد. چنانچه مهارت کافی برای رفع گرفتگی و انسداد شیلنگ تخلیه آب کولر گازی را دارید از دستور العملهای یاد شده برای انجام این کار استفاده کنید و در غیر این صورت از تجربه و تبحر تکنسین ماهر برای انجام این فرایند کمک بگیرید.