گرمایشی

نحوه سرویس پکیج چگونه است؟

نحوه سرویس پکیج چگونه است؟ امروزه پکیج ‌ها به یکی از کاربردی ‌ترین و بهترین تجهیزات تامین حرارت برای محیط ‌های گوناگون تبدیل شده‌ اند و علاوه بر ایجاد گرمایش کافی در فضا، به تامین آب گرم مصرفی می ‌پردازند.
این نوع دستگاه‌ ها به عنوان تجهیزات مرکزی مستقل در مقایسه با سیستم ‌های شوفاژخانه ‌ای و تاسیسات موتورخانه مزایای چشمگیری دارند. این نوع دستگاه‌ها علاوه بر بهینه ‌سازی مصرف سوخت و کاهش هزینه‌ های مربوط به سرویس و تعمیر، فضای کمتری را اشغال کرده، با راندمان بیشتری به تولید دمای مطبوع می‌ پردازند و در کنار تسهیل در دسترسی و استفاده، امکان کاربری مستقل برای هر واحد را به شکل مناسب فراهم می ‌نمایند.
در کنار مزایایی که برای این نوع دستگاه‌ ها برشمرده می ‌شود، باید دانست که عمر مفید و کاربری مناسب از آن‌ ها به نحوه استفاده از این تجهیزات وابسته است.
بدیهی است که استفاده مناسب از پکیج در افزایش طول عمر و کاهش هزینه‌ های نگهداری و تعمیر این تجهیزات اثرگذار است.
از مهم ‌ترین عوامل مخرب که بر سلامت و کارکرد دستگاه‌ های پکیج اعمال اثر می‌ کند، ایجاد رسوبات و انباشت املاح آب در قطعات و مجاری این سیستم‌ ها است و از میزان سختی آب سرچشمه می‌ گیرد.
انسداد لوله‌ های پکیج در نتیجه رسوب املاح، در دراز مدت سبب خرابی و از کار افتادگی دستگاه خواهد شد و به همین علت لازم است در بازه ‌های زمانی مشخص (معمولا به صورت سالانه) نسبت به رسوب زدایی این دستگاه ‌ها اقدام کنید.
در ادامه این مقاله شیوه صحیح سرویس پکیج را به طور کامل توضیح داده و به شرح نکات مهمی که در این زمینه باید به آن‌ ها توجه نمود می‌ پردازیم.

پیش از نصب پکیج به چه نکاتی باید توجه نمود؟

قبل از اقدام به نصب و جاگیری دستگاه پکیج خود باید به فاکتورهایی که به ایجاد شرایط مناسب برای کارکرد درست دستگاه کمک می‌ کنند، توجه نمایید.
در کنار اهمیت به پاکسازی کامل لوله‌ های دستگاه، تعیین محل مناسب برای اتصال لوله‌ ها، تشخیص ماکسیمم میزان ضخامت لوله‌ ها، رصد کردن میزان رطوبت محیط نصب پکیج، ارزیابی میزان فشار آب محیط و نصب کف شوی که در کاهش نیاز به تعمیر و سرویس دستگاه در کوتاه مدت اثر می‌ گذارد و جزء مقدماتی ‌ترین فعالیت ‌هایی است که باید در این زمینه انجام شود. از جمله مهم ‌ترین اقداماتی که پیش از نصب پکیج باید مورد توجه قرار گیرند، می ‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
کارکرد صحیح دودکش پکیج را بررسی نمایید: قبل از اینکه به نصب نهایی و راه‌ اندازی دستگاه پکیج خود اقدام نمایید، لازم است از کارکرد درست دودکش دستگاه اطمینان حاصل کنید. نصب صحیح دودکش در راه‌ اندازی داخلی پکیج درون ساختمان حائز اهمیت است و ایمنی عملکرد دستگاه را تامین می ‌کند؛ لذا پیش از نصب پکیج باید از کارکرد اصولی دودکش مطمئن باشید.
از وجود جریان ‌های هوای کافی برای گردش در دستگاه اطمینان حاصل کنید: از اصلی ‌ترین و ابتدایی ‌ترین عواملی که پیش از نصب پکیج باید مد نظر قرار گیرد وجود هوای کافی برای جریان یافتن است.
در صورت عدم وجود جریان ‌های هوا و عبور و مرور آن در داخل دستگاه، نصب پکیج با اختلال مواجه خواهد بود‌. به منظور دریافت هوای کافی، نصب دودکش یا قرار دادن دستگاه خارج از محیط ساختمان کارساز خواهد بود.
از محکم بودن محل نصب دستگاه مطمئن شوید: به منظور ممانعت از ایجاد هر گونه صدمه فیزیکی برای دستگاه پکیج لازم است از محکم بودن مکان نصب این تجهیزات مطمئن باشید. عدم جاگیری مناسب پکیج در محل مورد نظر ممکن است سبب سقوط دستگاه و ایجاد آسیب در آن شود.
میزان سختی آب را بررسی کنید: همان طور که پیشتر اشاره شد از مهم ‌ترین مولفه ‌هایی که سبب خرابی و اختلال در کارکرد دستگاه‌ های پکیج می‌ شود ایجاد رسوبات در لوله‌ ها و سایر قطعات این دستگاه‌ ها است. چنانچه میزان سختی آب محیط شما زیاد است باید نسبت به رسوب زدایی این تجهیزات توجه بیشتری نشان داده و در محدوده‌ های زمانی معین به پاکسازی این نوع املاح اقدام کنید.

در هنگام نصب پکیج به چه نکاتی باید توجه نمود؟

به منظور جلوگیری از ایجاد نقوص و ایرادات احتمالی و کمک به کارکرد مناسب و اصولی دستگاه لازم است در حین نصب پکیج موارد زیر را در نظر داشته باشید:
ارتفاع مناسبی را برای نصب دودکش دستگاه در نظر بگیرید.
از عدم وجود هر گونه نشتی در لوله‌ ها و اتصالات پکیج و رادیاتورها اطمینان حاصل نمایید.
از آنجایی که درون مجاری و لوله‌ کشی ‌های پکیج ذرات ریزگرد و گرد و خاک وجود دارد لازم است پیش از نصب دستگاه نسبت به پاکسازی کامل این مجاری اقدام نمایید‌.
روند هواگیری رادیاتورها را در زمان مناسب و به شکل دقیق انجام دهید.
رسوب زدایی پکیج از درجه اهمیت بالایی برخوردار است چرا که عدم رسوب گذاری به موقع سبب انباشت رسوبات، ایجاد فشار و به وجود آمدن سوراخ و نشتی در دستگاه خواهد شد.
به منظور تسهیل در سرویس و تعمیر دستگاه باید در ابتدای لوله رفت (ورودی) رادیاتور شیر قطع و وصل جریان آب، لوله برگشت یا خروجی و لوله آب سرد ورودی پکیج را نصب نمایید.
ایمنی و نکات ضروری در لوله کشی گاز را رعایت نمایید.
توجه داشته باشید که لوله کشی آب گرم مصرفی نباید با سایر واحدها مشترک باشد.

زمان انجام سرویس پکیج

بررسی عملکرد باید پکیج در بازه‌ههای زمانی مشخص انجام شود. بهتر است در فواصل زمانی معین و در هنگام کارکرد دستگاه، عملکرد آن را بسنجید تا در صورت وجود هر گونه اختلال در فعالیت دستگاه در اسرع وقت نسبت به مرتفع نمودن آن اقدام نمایید. اگر زمان زیادی از خرید و نصب پکیج شما می‌گذرد باید از تجربه تکنسین ‌های این زمینه برای بررسی دستگاه و رسوب زدایی آن استفاده نمایید.
چنانچه به تازگی نسبت به خرید و نسب دستگاه خود اقدام کرده‌ اید و یا روند سرویس کامل پکیج را جدیدا طی نموده‌ اید، لازم است محدوده ‌های زمانی مشخصی را برای بررسی وضعیت پکیج در نظر بگیرید.
به طور معمول ابتدای فصل بهار و ابتدای فصل پاییز را برای سرویس پکیج و رسوب زدایی آن در نظر می ‌گیرند‌. علاوه بر آن چنانچه در هنگام کار پکیج با نشانه ‌هایی از اختلال و ایراد مواجه بودید باید املاح آب و رسوب گذاری در قطعات دستگاه را بررسی نمایید. سرویس پکیج از جمله اقداماتی است که با شروع فصل سرد سال باید نسبت به انجام آن اقدام نمود.

نحوه سرویس پکیج

سرویس پکیج انواع مختلفی دارد که در این قسمت از مقاله به شرح و توضیح آن می ‌پردازیم.

انجام روند رسوب زدایی: به منظور رسوب زدایی مناسب دستگاه در فواصل زمانی مشخص باید از نوع پلی فسفات رسوب گیر‌ها در کنار تهویه مناسب برای پاکسازی کامل املاح انباشته شده و رسوبات بر جا مانده استفاده شود‌.
بررسی و کنترل میزان فشار آب: شیرهای آب و میزان فشار آبی که در این مجاری در جریان هستند باید به دقت بررسی شود. افت فشار آب یا تشدید آن می ‌تواند به مرور سبب ایجاد آسیب در دستگاه و خراب شدن بخش‌ های مختلف آن شود.
آزادسازی محور پمپ سیرکولاسیون: وجود پمپ سیرکولاسیون سالم، گردش آب سرد و گرم در دستگاه را امکان پذیر می‌ نماید. چنانچه محور این پمپ دچار انسداد یا خرابی شود پمپاژ و چرخش آب دچار ایراد می‌شود. در نتیجه بهتر است بررسی این پمپ و سرویس به موقع آن را جدی بگیرید.
کنترل و تنظیم مدارهای بهداشتی و گرمایشی: لازم است بررسی ‌های لازم جهت اطمینان از کارکرد درست این دو مدار انجام شود.
کنترل و تنظیم میزان حرارت: بر روی رادیاتور شوفاژ شیر ترموستاتیک و کلیدهای حد تنظیم تعبیه شده‌ است و با استفاده از آن ‌ها می‌ توان پس از اندازه ‌گیری حرارت محیط دما را در محدوده لازم تنظیم کرد تا فضا بیش از حد گرم یا سرد نشود.
تنظیم و کنترل شیر گاز: شیر گاز و تنظیم پیچ و مهره‌ های آن جزء کارهایی است ته بهتر است به متخصصین این حوزه سپرده شود. چنانچه تنظیم این نوع شیر به درستی صورت نگیرد در میزان فشار گاز اختلال ایجاد خواهد شد. به منظور افزایش طول عمر شیر نیز می ‌توانید صافی یا فیلتر مناسبی را بر روی آن قرار دهید.
هواگیری مناسب و به موقع: از ضروری‌ترین و حائز اهمیت ‌ترین مراحل در روند سرویس پکیج هواگیری مناسب آن است. هواگیری اصولی دستگاه علاوه بر جلوگیری از بروز خطر نشتی آب و کاهش صداهای تولیدی از جانب دستگاه، بهینه سازی در مصرف گاز را امکان پذیر کرده و به همین واسطه مصرف انرژی را مقرون به صرفه می ‌نماید‌. هواگیری مناسب پکیج همچنین بازدهی حرارتی دستگاه و بلوک ‌های رادیاتور را افزایش داده و از ایجاد آسیب ‌های متداول می ‌کاهد‌.
کنترل و تنظیم عملکرد فن یا دودکش دستگاه: چنانچه دستگاه پکیج شما فاقد فن است به منظور اطمینان از عدم انسداد مجاری باید مسیر دودکش را بررسی نمود؛ برای این کار می ‌توان جسم کوچکی را درون دودکش انداخت؛ اگر این مسیر مسدود نباشد، جسم با سرعت و سهولت ار مجرای دودکش رد می ‌شود.
باید توجه داشت که انشعاب و پیچ و خم لوله دودکش متصل به پکیج نباید زیاد باشد و لازم است هر دودکش را برای پکیجی مستقل در نظر بگیرید. علاوه بر این لازم است از عدم انسداد دریچه‌ های عبور اکسیژن و عدم وجود درز یا سوراخ در اتصالات مطمئن شوید چرا که عدم رعایت این نکات ایمنی ضریب خطر گاز گرفتگی و آسیب‌هایی از این دست را افزایش می ‌دهد. اگر دستگاه پکیج شما دارای فن باشد نیز لازم است عملکرد درست فن دستگاه را به دقت بررسی نمایید.

نحوه رسوب زدایی پکیج

به منظور انجام کامل سرویس پکیج و رسوب زدایی مناسب آن می‌ توانید از تجربه و مهارت متخصصانی که در این حیطه فعالیت دارند استفاده کنید اما چنانچه قصد دارید خودتان به انجام فرایند رسوب زدایی بپردازید لازم است مطابق مراحل زیر عمل کنید:
در مرحله نخست پکیج را از برق بکشید و کاور آن را باز کنید.
شیر رفت یا ورودی آب سرد دستگاه را ببندید و برای باز کردن شیر پرکن پکیج که کنترل مقدار دبی جریان آب سرد ورودی به دستگاه را برعهده دارد، آن را در جهت حرکت عقربه‌های ساعت بچرخانید. سپس به منظور تخلیه آب سیستم، شیر آب گرمی که در پایین ‌ترین نقطه قرار دارد (معمولا شیر آب گرم شیلنگ دستگاه) را باز کنید تاعقربه فشار پکیج عدد صفر را نشان دهد و آبی که در داخل سیستم وجود دارد خارج شود.
از دو عدد پیچ آلن شماره ۴ برای باز کردن مبدل دستگاه که به بلوک ‌ها اتصال دارد استفاده نموده و آن را درآورید.
از دیسکلر (رسوب زدایی به شکل محلول شیمیایی که جهت پاکسازی تجهیزات حرارتی و برودتی مورد استفاده قرار می ‌گیرد) برای رسوب زدایی مبدل پکیج استفاده کنید و پیش از انجام این کار ماسک و دستکش مخصوص بپوشید و از عینک برای محافظت از چشم‌ ها استفاده کنید. البته باید توجه داشت از آنجایی که ترکیبات این ماده با ساختار پکیج سازگار است، سبب ایجاد آسیب در آن نمی ‌شود.
برای اسیدشویی پکیج باید دیسکلر را در سوراخ مبدل بریزید و پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آن را با فشار آب شست‌ و شو دهید. چنانچه اسیدشویی به پاکسازی کامل رسوبات منجر نشود، برای از بین بردن کامل این رسوبات و املاح انباشته شده باید از روش استفاده از حرارت یا ایجاد ضربه استفاده کنید.
برای این کار مبدل دستگاه را بر روی حرارت قرار داده و با چکش بر روی آن ضربه بزنید تا رسوبات باقی مانده بر روی دیواره‌ها و کف مخزن کنده شود.
در مرحله بعد باید به اورینگ‌ ها (اتصالی به شکل حلقه که برای نصب مبدل مورد استفاده قرار می ‌گیرد) دقت کنید و در صورتی که حالت فیزیکی آن ‌ها دچار تغییر شده یا تغییر شکل داده باشند، به تعویض آن ‌ها بپردازید.
در حالی که شیارهای مبدل در سمت چپ قرار گرفته ‌اند، مبدل را در جای خود نصب نمایید.
پس از تنظیم فشار پکیج بر روی عدد ۱.۵ دستگاه را روشن کنید.
توجه داشته باشید که استفاده از فیلترهای تصفیه آب به میزان زیادی از ورود املاح آب به داخل پکیج و رسوب گذاری آن‌ ها جلوگیری می ‌کند.

استفاده از پمپ برای رسوب زدایی پکیج

اگر به دنبال روشی از رسوب زدایی پکیج هستید که در آن نیازی به جدا کردن مبدل حرارتی از دستگاه نباشد، می‌ توانید از پمپ اسیدشویی مناسب برای زدودن رسوبات بهره بگیرید.
برای این کار لازم است پمپ اسیدشویی را داخل ظرفی از اسید قرار داده و و خروجی آن را به یک سمت از مبدل نصب نمایید.
سمت دیگر مبدل هم به واسطه یک شلنگ به ظرف متصل می‌شود. پمپاژ شدن اسید در درون پمپ رسوب زدایی را به انجام رسانده و رسوبات از شلنگ خارج می ‌شوند. در نهایت پمپاژ آب درون مبدل سبب شست‌ و شوی کامل و از بین رفتن اسیدها می‌ شود.

زمان مناسب برای رسوب زدایی پکیج

اگر با علائمی مانند نوسانات دمایی آب مواجه هستید ممکن است ایجاد رسوب و انباشته شدن املاح در مجاری و لوله‌ های پکیج سبب سرد و گرم شدن آب شود.
زمانی که رسوبات در داخل مسیرها و لوله‌ ها ایجاد می‌ شوند، میزان آب کمتری اجازه عبور از این مجرا را خواهد داشت و فشار و سرعت جریان آب کاهش می‌ یابد.
همین موضوع سبب می ‌شود آب پیش از خروج از مجرا و مصرف شدن سرد شود. همچنین وجود این رسوبات جداره ‌های مخزن را ضخیم‌ تر کرده و نتیجتا به انرژی بیشتری برای گرم شدن آب نیاز خواهد بود و فشار این رسوبات سبب ایجاد سوراخ و نشتی می‌ شود.

نحوه جلوگیری از ایجاد رسوبات در پکیج

استفاده از دستگاه تصفیه آب

یکی از روش‌ های موثر برای جلوگیری از انباشت رسوبات در مجاری پکیج استفاده از سیستم‌ های تهویه ‌ای است. همانطور که می‌ دانید املاح موجود در آب و میزان سختی آن سبب تلنبار شدن رسوبات در دستگاه می ‌شود و با نصب دستگاه فیلتر آب در مسیر ورودی آب سرد پکیج، مانع از ایجاد سوبات خواهد شد.

استفاده از محلول‌ های مخصوص

از دیگر روش‌ هایی که به جلوگیری از ذخیره و انباشت املاح آب در دستگاه پکیج کمک می ‌کند، استفاده از محلول‌ های محافظ در برابر تشکیل رسوبات است. سازوکار این محلول ‌ها بر پایه جلوگیری از ایجاد قشر رسوبات است و به این وسیله در محافظت از دستگاه و افزایش عمر مفید آن کمک کننده خواهد بود.
نکته: در صورتی که نیاز به تعمیر پکیج یا تعویض آن باشد، باید از تجربه و تخصص تکنسین‌های ماهر در این زمینه استفاده نمایید. در صورت ایجاد سوراخ یا هر گونه نشتی در قطعات پکیج به تعویض این تجهیزات نیاز خواهد بود و در اکثر مواقع مشکلات مربوط به پکیج با انجام تعمیرات مرتفع خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *