همه ما برای زندگی نیاز به هوای تمیز و تازه داریم که این هوا اکسیژن نام دارد. ممکن است در شرایطی دسترسی ما به اکسیژن محدود شود و آن شرایطی است که برای مدت طولانی در خانه هستیم و یا خانه ما پنجره لازم را ندارد. در برخی مواقع باکتریهای موجود در هوای محیط بسیار بالا است و در این شرایط نیاز یه یک دستگاهی است که باکتریها و میکروبهای موجود را از بین ببرد و سلامت افراد ساکن خانه را تضمین نماید. دستگاه هوا ساز تولیدی است که به تمامی مشکلات تهویه پاسخ خواهد داد. دستگاه هوا ساز میکروبها و مواد آلرژی زا را از بین برده و هوای تمیز و تازه را برای افراد ساکن خانه فراهم میسازد. هر فردی که به سلامتی خودش اهمیت میدهد یک دستگاه تهویه و هوارسان در منزل و محیط کار خود دارد.
دستگاه هوارسان چیست؟
داخل هر گونه سیستمی که عمل تهویه و ایجاد گرما و سرما انجام می دهد یک فن است که فن مذکور دمای هوای وارد شده به محیط را کاهش یا افزایش میدهد. این فن آلودگیهای هوا را گرفته و در برخی مواقع بخار موجود در هوا را کاهش میدهد. سپس هوایی سالم در محیط ایجاد خواهد شد.
سیستم هوا رسان قابلیت رساندن اکسیژن از اتمسفر و یا ساخت هوای تمیز از هوای برگشتی را دارد و میتواند آلودگیهای موجود در سطح هوا را از بین میبرد.
تمام این فرآیند با استفاده سیستم هوا رسان انجام میشود. هوا رسان یا هوا ساز در انجام عمل تهویه بسیار پیشرو هستند. هوا رسانها به طور تقریبی از یک اجزا تشکیل شدهاند و کارکردی یکسان دارند. انواع مختلف هوا رسان در تولید و طراحی متفاوتند اما به طور کلی همگی یک عمل را انجام میدهند و آن تهویه هوا و از بین بردن ذرات بیماری زا و آلوده مضر است.
اجزای هوا رسان کدامند؟
دستگاه هوا رسان شبیه یک اتاق مستطیل و مکعب است که تمامی اجزا درون فلزی قرار گرفتند. این اجزا عبارتند از دریچهها، کویلهای لوله مسی، کانالهای ورودی و خروجی هوا، مبدل حرارتی، کانال ورودی هوای تازه و کانال ورود هوای برگشتی و کانالی جهت خروج هوای مطبوع از هوا رسان به کانالهای مختلف ساختمان، فیلترهای پشت هم، قطعات رطوبت زدا، سیستم تغییر دهنده دور موتور، موتور الکترونیکی، سنسورها و شیرهای الکترونیکی که همگی درون محفظه هوا رسان قرار میگیرد.
کاهش دما در هوا به این صورت است که سیال داخل لولههای کویل چرخیده و موجب کاهش دما در لولههای کویل میشود. دما در هوا با استفاده از فن وارد محفظ هوا رسان شده است، پس از تمام با لولههای مسی سرد، کاهش پیدا کرده و به محیط مشخص شده هدایت میشود.
فرآیند انجام تهویه در تمامی مدلهای هوا رسان یکسان است و این فرآیند به طور کلی بر روی تمامی دستگاهها انجام میشود.
نحوه کار هوا رسان
شیوه افزایش رطوبت به هوا به طور معمول به شکل زیر است:
- دمیده شدن بخار آب داغ به هوا که باعث افزایش بخار در هوا میشود.
- پاشیده شدن آب با فشار پر قدرت به هوا توسط انژکتور.
- روش اولتراسونیک که روشی موثر است و در این روش آب مایع تبدیل به گاز و بخار آب تبدیل به هوا میشود.
- دستگاه هوا رسان و هوا ساز از بهترین دستگاه تهویه است و میتواند دمای هوا را کنترل و تغییر دهد.
در هوا رسان ردیفهای مختلفی وجود دارد که پشت سر هم نصب شدهاند، این ردیفهای فلزی قابل شستشو هستند و لایه لایه میباشد. لایه اول فیلتر فلزی دانه درشت است که دارای پرزهایی بر سطح خودش است که این مرزها عمل جلوگیری از گرد و غبار هوا را انجام میدهند. ردیف بعدی فیلترهای لانه زنبوری وجود دارد که دارای الکترواستاتیک است و عوامل آلرژی زا و دودهها را جذب میکند.
فیلترهای دیگری از جمله فیلتر چین خورده و کیسهای و هپا و اولیا نیز موجود است که جهت جذب بو و مواد آلوده و مضر به کار رفته است. هوا رسان علاوه بر تغییر و کنترل دما و هوا، قابلیت فیلتر هوا به بهترین صورت را نیز دارد.
تمامی این فیلترها برای یک محیط مسکونی نیاز نیست و فقط در مواردی تمامی آنها را استفاده مینماییم و آن هم در محیطهایی مانند بیمارستان است. نصب تمامی فیلترها میتواند هزینه بر باشد از این جهت فقط با توجه به نیاز و میزان آلودگی موجود در محیط از این فیلترها استفاده مینماییم.
شما میتوانید با توجه به متراژ خانه و محیط و سطح نیازتان به تهویه، از این فیلترها استفاده نمایید. اگر خانهای با متراژ کم دارید و افراد ساکن خانه نیز کمتر از ۵ نفر هستند بهتر است از فیلترهای زیاد و قوی استفاده نکنید؛ زیرا هزینه زیادی بر جای خواهد گذاشت.
در ادامه به انواع هوا رسان میپردازیم، هوا رسان را میتوان بر اساس موارد زیر تقسیم بندی کرد.
هوا رسانها به دو دسته آبی و مبردی تقسیم میشوند که مبرد یا همان گاز فریون قابلیت کاهش یا افزایش دما کویل را دارد و هوا رسان آبی نیز با استفاده از آب انجام میشود.
هوا رسان از جهت داشتن و یا نداشتن کانال هوای برگشتی
برخی از ساختمانها به هوای برگشتی نیازی ندارند و هوای تازه وارد هوا رسان میشود. این نوع هوا رسان که فقط از هوای تازه تغذیه میکند، هوا رسان فول فرش نامیده میشود. در این نوع از هوا رسان دریچههای برگشتی حذف شده است. این نوع هوا رسان ممکن است گران باشد اما سلامتی را به طور موثر تری تامین خواهد کرد.
در برخی از هوا رسانها از فیلتراسیونهایی با درصد بسیار بالا استفاده شده است و از این نظر هوا رسان به دو نوع معمولی و هایژنیک یا همان بهداشتی دسته بندی شده است. نوع هایژنیک از اجزای معمولی و نرمال ساخته شده است، ولی به طور کلی طراحی خاص تری دارد و از فیلتراسیونهایی با قدرت و درصد بیشتر مجهز شده و مناسب فضاهای مانند مطبها و بیمارستانها میباشد. اگر ساکن خانهای با متراژ کم هستید، نوع معمولی میتواند مناسب شما باشد.
به طور کلی سیستم هوا رسان در شرایطی ممکن است به کویل آب سرد و گرم یا انبساط مستقیم مجهز باشد که مبرد در آن در جریان است. در کویل آب سرد و انبساط نحوه تغییر دما یکسان است منتهی تغییر دما توسط آب و یا مبرد انجام میشود
برخی از هوا رسانها مجهز و هوشمند میباشند و برخی معمولی هستند. در هر دو نوع دمای هوا قابل تغییر است؛ هم در نوع هوشمند و هم در نوع معمولی. نوع هوشمند از اپشنهای بیشتری برخوردارند و نوع معمولی تنها به عمل تهویه میپردازد.
برخی از هوا رسانها قابلیت بازیافت انرژی دارند و در برخی از آنها این قابلیت وجود ندارد. توزیع هوا توسط کانالها انجام میشود که کانالها منطقهای یا چند منطقهای میباشند.
اگر دستگاه هوا رسان به صورت طبقهای ساخته شود هوای گرم برگشتی در ساختمان بازیافت شده و به صورت هوای تازه به ساختمان برگشت خواهد داشت. اگر هوا رسان این قابلیت را داشته باشد، قیمت آن افزایش پیدا خواهد کرد و از نوع معمولی گران تر خواهد بود.
پس از فن کویل، هوا رسان از رایج ترین و متداول ترین دستگاه تهویه و گرمایش و سرمایش محسوب میشود. این دستگاه در ساختمانهای اداری و مسکونی و بهداشتی و صنعتی و ورزشی مورد استفاده بسیار زیادی قرار میگیرد. هوا رسان ترکیبی از یک سیستم سرمایشی و گرمایشی و یک دستگاه تهویه است.
اکنون که به چیستی هوا رسان پی بردیم و متوجه نحوه کارکرد آن شدیم، بهتر است از ویژگیهای این دستگاه بسیار با صرفه و کاربردی آشنا شویم. هوا رسان از ویژگیهای بسیار زیادی تشکیل شده است که به برخی از آنها میپردازیم.
ویژگی های هوا رسان
هوا رسان دارای ظرفیت بسیار بالا از ۱۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰ سی اف ان است و به صورت خاص یا ترکیبی طراحی و تولید شده است.
هوا رسان در انواع تک منطقهای و چند منطقهای تولید شده و به صورت معمولی و هایژنیک و مجهز به سیستم بازیافت انرژی و عمودی و افقی عرضه میشوند.
استفاده از انواع فیلتراسیون که با توجه به پروژه و قیمت میتوان از این فیلترها استفاده نمود.
دستگاه هوا رسان با پوشش رنگی آپوکسی تولید میشود که این پوشش مانع از زنگ زدگی و پوسیدگی بدنه هوا ساز خواهد شد.
هوا رسان در برابر نور خورشید بسیار مقاوم و مستحکم است و از اتصالات ۹۰ درجه پلی آمید تشکیل شده است.
اتاق هوا رسان از ورق گالوانیزه با ضخامت یک میلی متر ساخته شده و پوشش رنگ آن از هشتاد تا صد میکرون میباشد و به صورت دو جداره عرضه میشود.
زمان استفاده از هوارسان به طور ترکیبی با فن کویل
هر گاه که متوجه شویم فن کویل به تنهایی قادر به هوا رسانی نیست، به صورت ترکیبی از هوا ساز نیز استفاده مینماییم. در این شرایط هوای تازه به صورت کانال کشی در محیط توزیع و پخش می شود.
هوا رسانها به چه صورت عمل میکنند؟
هوا رسانها به شکل یک اتاقک طراحی و تولید میشوند که اجزای هوا رسان در این اتاقک قرار داده شده است. اتاقک مذکور دارای اجزایی مانند فن، مبدل حرارتی، کانال ورود و خروج، فیلترها، سیستمهای ورود و خروج، سنسورهای کنترلی، شیرهای الکترونیکی، مبرد سرمایش و گرمایش و تهویه، کویل مسی است.
آب سرد توسط چیلر یا مینی چیلر و آب گرم با استفاده از پکیج و بویلر در موتور خانه به وجود آمده و توسط پمپ به سیستم هوا رسان منتقل می شوند.
بیشترین کاربرد هوا رسان در چه ساختمان هایی است؟
اصلی ترین وظیفه هوا رسان تامین هوای تازه یا فرش در ساختمان و سوله و سالن است. اکسیژن تازه از اصلی ترین نیازها محسوب میشود و مناسب ترین دستگاه تصفیه جهت ایجاد اکسیژن تازه در فضای سر بسته، هوا رسانها میباشند.
بیمارستانها، سرد خانهها، سالنهای ورزشی، مدارس، مساجد و تمامی مکانهای عمومی از دستگاه هوا رسان با فیلتراسیون قوی و قدرتمند استفاده مینمایند و نوع خانگی این هوا رسان چندان قدرتمند نیست اما برای محیط خانه کافی و سازگار است.
سخن آخر
هوا ساز یا هوا رسان یکی از تولیدات بسیار مطرح و مناسب و کاربردی است که میتواند جهت حفظ سلامت کمک کننده باشد. کسانی که قصد خرید این دستگاه را دارند میتوانند از برندهای بسیار موفق و مطرح این دستگاه را خریداری نمایند و از متخصصان حرفهای بخواهند که دستگاه را برایشان نصب و سرویس کند.