سرمایشی

دلیل چکه کردن آب کولر گازی + راه های رفع آن

دلایل چکه کردن آب کولر گازی

علت چکه کردن آب کولر گازی چیست؟ چگونه از چکه کردن آب از کولر گازی جلوگیری کنیم؟ در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

از مهم ‌ترین و کاربردی ‌ترین تجهیزات سرمایشی که امروزه جهت ایجاد تهویه مطبوع در اماکن مسکونی، اداری و تجاری مورد استفاده قرار می ‌گیرند، کولرهای گازی هستند که در تنوعی چشمگیر توسط برندهای داخلی و خارجی عرضه می‌ شوند. این نوع کولرها جزء‌ محبوب ‌ترین ابزارهای سرمایشی هستند که بعضا دارای کاربرد دوجانبه (سرمایشی-گرمایشی) بوده و کاربران را از وجود سایر تجهیزات برودتی و حرارتی بی ‌نیاز می ‌کنند.
استفاده از کولرهای گازی به منظور خنک کردن محیط بخصوص در اقلیم‌ هایی با هوای مرطوب و شرجی بسیار مشاهده می ‌شود. اما با وجود کیفیت و کارایی کولرهای گازی گاها شاهد ایجاد مشکلاتی در عملکرد این نوع سیستم ‌ها هستیم.
اگر با اجزای خارجی کولرهای گازی آشنایی داشته باشید، ممکن است حداقل یک بار در طول استفاده از کولر خود شاهد چکه کردن و خروج قطرات آب از دستگاه بوده باشید.
در ادامه این مقاله شما را با دلایل چکه کردن آب کولر گازی آشنا کرده و راهکارهایی را که به مرتفع کردن چنین اختلالاتی کمک می ‌کنند معرفی می‌ نماییم‌. اما بهتر است در ابتدا توضیحاتی را درباره نحوه کارکرد کولر گازی و اصلی ‌ترین و مهم‌ ترین اجزای این نوع دستگاه‌ ها عنوان نماییم.

چکه کردن آب کولر گازی
چکه کردن آب کولر گازی

نحوه کارکرد کولر گازی

ممکن است کولر گازی شما سیستمی دوکاربره بوده و علاوه بر کارکرد برودتی از کارکرد حرارتی نیز برخوردار باشد. در این حالت شیوه عملکرد کولر در حالت سرمایش و گرمایش به شرح زیر است:

طرز کار در حالت سرمایش

در این حالت تراکم گاز مبرد در بخش کمپرسور افزایش یافته و این گاز با فشار به سمت کندانسور هدایت می‌ شود. گاز مبرد در کندانسور گرمای خود را از دست داده و به حالت مایع درمی ‌آید. سپس این مایع از کندانسور خارج شده و پس از عبور از درون لوله مویی به میزان زیادی افت فشار خواهد یافت.
سپس ماده مبرد به دلیل افت فشار حالت دو فازی (مایع و گاز) می ‌گیرد و به قسمت ورودی اواپراتور انتقال می‌ یابد. در این حالت چنانچه ورودی واپراتور بسته باشد، ممکن است کولر گازی چکه کند.
ماده مبرد در بخش اواپراتور گرما می ‌گیرد و با تبخیر شدن به حالت گاز درمی ‌آید. هوایی که گرما از دست داده هوای خنکی است که دستگاه آن را در فضا پخش می ‌کند. در مرحله بعد هوایی که درون اتاق جریان دارد توسط چرخش پروانه فن داخلی یا فن ایندور از یک سوی یونیت داخلی وارد شده و بعد از اینکه از داخل لوله ‌های اواپراتور عبور داده شد، سرد می‌ شود و از سوی دیگر به درون اتاق وارد می گردد تا در قسمت‌ های مختلف فضا جریان یافته و سرمای کافی را به تمام بخش‌ های محیط برساند‌.
در این هنگام ماده مبرد تبخیر شده ‌ای که در اواپراتور وجود دارد، مجددا توسط کمپرسور مکش شده و فرایند مذکور تکرار می ‌شود.

طرز کار در حالت گرمایش

چنانچه کولر گازی شما سیستمی دو فصلی باشد، قادر است علاوه بر تولید برودت کافی در فصل ‌های گرم سال، به ایجاد حرارت مطبوع در روزهای سرد بپردازد. در حالت گرمایش فرایند ذکر شده توسط یک شیر چهار جهته تغییر یافته و گاز مبرد حرارت می ‌بیند. این گاز گرم شده در بخش کمپرسور، به سوی اواپراتور دستگاه هدایت شده و در این بخش گرمای خود را از دست می ‌دهد تا لوله‌ های اواپراتور حرارت یافته و به این ترتیب محیط نیز به میزان کافی گرم شود.
سیستم کولرهای گازی و مکانیسمی که منجر به تولید جریان ‌های هوای سرد در دستگاه می ‌شود بسیار مشابه یخچال ‌ها هستند. در کولرهای گازی چرخه تبرید سبب ایجاد جریان‌ های خنک هوا در محیط می ‌شود و این چرخه تبرید درواقع تبدیل شدن گاز کولر به حالت مایع و تبدیل مجدد این مایع به حالت گازی می ‌باشد که با گرفتن گرمای هوا تولید سرما می ‌کند.
اصلی ‌ترین اجزای کولرهای گازی که غالبا در انواع کولرها با مدل ‌ها و برندهای مختلف دیده می ‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

کندانسور: کندانسور از اصلی ‌ترین بخش ‌ها در کولر گازی به حساب می ‌آید که از صفحاتی با جنس فلز آلومینیوم و تعدادی لوله مسی تشکیل شده است. کندانسور در حالت سرمایش به دفع گرمای گاز مبرد می ‌پردازد تا محیط به بهترین شکل خنک شود و در حالت گرمایش نیز سرما را دفع می ‌کند.
کمپرسور: در سیکل تبرید کولر گازی کمپرسو را می ‌توان قلب سیستم دانست. وظیفه این بخش انتقال گاز مبرد از اواپراتور به کندانسور است.
اواپراتور: اواپراتور برخلاف کندانسور که در بخش خارجی دستگاه به فعالیت می‌ پردازد، در قسمت داخلی سیستم وجود دارد و نقش آن مشابه کندانسور است. اواپراتور از صفحات آلومینیومی با ساختار مشبک و تعدادی لوله مسی تشکیل شده است.
گاز خنک کننده یا ماده مبرد: این ماده در بخش اواپراتور گرمای محیط را دریافت کرده و از حالت مایع به حالت گاز تبدیل می ‌شود. گاز مبرد در بخش کندانسور به دلیل هدایت گرما و افت فشار دوباره به حالت مایع درمی ‌آید. توجه داشته باشید که کمبود گاز مبرد در کولر گازی یکی از حائز اهمیت‌ ترین عواملی است که در چکه کردن آب از دستگاه دخالت دارد. چراکه عدم وجود مقدار کافی از این گاز سبب ایجاد اختلال در عملکرد سیستم خواهد شد.
الکترو موتور فن: فن در کولر گازی دارای پروانه ‌ای است که توسط الکترو موتور به گردش درمی‌ آید. به این وسیله الکترو موتور می ‌تواند میزان سرعت پروانه فن را تنظیم و کنترل کند.
فیوز گرمایشی خودکار: این فیوز در کولر گازی از اجزای ایمنی و حفاظتی سیستم محسوب می ‌شود و می‌ تواند کمپرسور را در برابر آسیب ‌هایی که از افزایش بیش از حد حرارت، نوسانات الکتریکی یا سایر اختلالات برقی ناشی می‌ شود، مصون دارد.
لوله مویی: لوله مویی در افت فشار و ایجاد شرایط مناسب برای تبخیر گاز مبرد در بخش اواپراتور نقش دارد. چنانچه مجرای این لوله به هر دلیل مسدود شود، شاهد چکه کردن قطرات آب از کولر گازی خواهید بود.
حسگر تنظیم میزان دمای دستگاه: این ابزار با هدف کنترل سرمای محیط و تنظیم مقدار برودت کافی در فضا برای کولر گازی طراحی شده است.
برد الکترونیکی (برد دیجیتال کولر گازی): این بخش مانند مغز در سیستم، دستورات لازم و فرامین مختلف را به اجزای مختلف کولر گازی صادر می ‌کند تا کارکرد هر بخش به شکل مناسب تنظیم و کنترل شود.
تابلو برق: تابلو برق در سیستم کولر گازی وظیفه تامین جریان الکتریکی لازم برای بخش‌ هایی که با برق کار می‌ کنند را برعهده دارد.
خازن: این قطعه سبب می ‌شود تا در زمان راه‌ اندازی و فعال شدن دستگاه مقدار گشتاور افزایش یابد.

علت چکه کردن آب کولر گازی
علت چکه کردن آب کولر گازی

چکه کردن آب کولر گازی

چکه کردن آب کولر گازی جزء متداول ‌ترین اختلالاتی است که در این نوع سیستم ‌ها مشاهده می ‌شود. صرف نظر از سطح کیفی کولرهای گازی تولید شده توسط برندهای مختلف و علی ‌رغم کارکرد منحصر به فرد و قطعات مرغوبی که برای این نوع تجهیزات در نظر گرفته می‌ شود، ممکن است با مشکلاتی نظیر خروج قطره قطره آب از این دستگاه‌ ها مواجه باشید.
در هنگام چکه کردن آب از پنل داخلی کولر گازی، این دستگاه عملا کارکرد مفید خود را از دست می‌ دهد و این اتفاق منجر به ایجاد خساراتی نظیر خیس شدن فرش، آسیب دیدن گچ دیوار یا خراب شدن کاغذ دیواری خواهد شد. اما علت ایجاد چنین اختلالی چیست؟
به منظور دفع رطوبت محیط و میزان آبی که در هوای اتاق وجود دارد، کولر گازی رطوبت یا مولکول ‌های آب تجمع یافته بر روی فین‌ های خنک را به درون ناودانی مخصوصی هدایت کرده و این آب را به واسطه لوله درین یا لوله تخلیه به محیط بیرونی انتقال می ‌دهد. اما ممکن است عواملی سبب خروج این آب از مجرای اصلی شوند و در این صورت قطرات آب از پنل لب‌ ریز می‌شوند. این فرایند به چکه کردن آب از کولر گازی معروف است.

دلایل چکه کردن آب کولر گازی

خروج قطرات آب از کولر گازی می ‌تواند به عوامل گوناگونی وابسته باشد. در ادامه ۵ دلیل اصلی چکه کردن آب از کولر را معرفی نموده و به شرح راهکارهایی برای مرتفع نمودن این ایرادات می‌ پردازیم.

عدم جاگیری لوله درین در محل مناسب

یکی از مهم ‌ترین عللی که منجر به چکه کردن آب از پنل کولر گازی می‌ شود، قرار نگرفتن لوله درین در جایگاه مناسب است‌. برای رفع این مشکل لازم است از تخصص تکنسینی ماهر برای باز کردن کولر و تعمیر آن استفاده کنید تا ادامه یافتن این مشکل سبب بروز اختلالات بیشتر در سیستم نشود.

انسداد ناودانی کولر گازی

همانطور که پیشتر اشاره شد، آب یا رطوبت موجود در هوا بر روی فین ‌ها تجمع یافته و در مجرای ناودانی جریان می‌ یابد و سپس توسط لوله ‌هایی به محیط بیرونی منتقل می‌ شود. چنانچه این خروجی توسط آلاینده ‌های موجود در محیط، پرزهای برخاسته از فرش، مبلمان و پرده یا گرد و غبار و ریزگردهای معلق در هوا مسدود شود، آب از مسیر اصلی خارج شده و به این ترتیب با چکه کردن آب کولر گازی روبرو می‌ شوید.

عدم عایق کاری مناسب لوله ‌های کولر گازی

از دیگر دلایل متداولی که سبب چکه کردن آب از کولر گازی می ‌شود می‌ توان به عایق نبودن لوله ‌های کولر به خصوص لوله ‌هایی که در بخش زیرین یونیت داخلی دستگاه تعبیه شده ‌اند، اشاره نمود. از آنجایی که لوله ‌های کولر گازی بسیار خنک هستند، چنانچه به شکل مناسب عایق نشوند میزان جذب رطوبت هوا از جانب آن ‌ها افزایش یافته و این رطوبت اضافی به شکل قطرات آب از پنل کولر خارج خواهد شد.

وجود آسیب یا شکستگی در قاب یا سینی ناودانی

چنانچه قاب یا سینی ناودانی به هر دلیل مانند عدم نصب اصولی و بالانس نبودن پنل و یا سرازیر شدن قطرات آب از جلوی کولر چار صدمه و شکستگی شود، کولر گازی چکه می ‌کند.

کمبود گاز در کولر گازی

مطابق توضیحات عنوان شده، وجود مقادیر کافی از ماده و گاز مبرد در کولر گازی در ایجاد چرخه مبرد دستگاه به شکل مناسب اعمال اثر خواهد کرد. به همین جهت چنانچه مقدار گاز مبرد در دستگاه از حد معین کمتر باشد، در عملکرد سیستم اختلال ایجاد خواهد شد و این ایرادات در ابتدا به شکل چکه کردن قطرات آب از دستگاه نمود می‌ یابند اما با ادامه پیدا کردن این مشکل کمپرسور دچار انجماد شده و دستگاه خاموش می‌ شود.

بهترین راهکار برای رفع چکه کردن آب از کولر گازی

استفاده از پمپ درین در کولرهای گازی از مناسب ‌ترین و بهترین ترفندها برای مرتفع کردن مشکل چکه کردن آب کولر گازی است. پمپ درین در قسمت زیرین پنل داخلی کولر گازی تعبیه می‌شود و وظیفه دارد آب را به بخش خارجی منتقل کند.
اما پمپ درین چیست و عملکرد آن چگونه است؟ زمانی که اواپراتور موجود در یونیت داخلی تجهیزات برودتی دچار تعرق می ‌شود، این آب داخل سینی مخصوصی که در زیر دستگاه وجود دارد، تجمع خواهد یافت‌. در صورتی که دفع این آب به شکل عادی و با شیب ملایم امکان پذیر نباشد، می ‌توان پمپ مناسبی را در مدار دفع آب قرار داد تا آب به درستی هدایت شده و از چکه کردن آن ممانعت شود.
لازم به ذکر است که استفاده از پمپ درین ضمن جلوگیری از چکه کردن قطرات آب از کولر گازی، سبب افزایش دوام و ماندگاری دستگاه خواهد شد.

سخن پایانی

همان طور که خواندید، دلایل چگه کردن آب کولر گازی مختلف است. برای آنکه از بروز این مشکلات جلوگیری نمایید، به شما پیشنهاد می کنیم سرویس کولر گازی را به طور منظم انجام دهید تا بتوانید شاهد عملکرد فوق العاده این سیستم ها باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *