گرمایشی

نحوه محاسبه تعداد پره رادیاتور و عوامل موثر بر آن

نحوه محاسبه تعداد پره رادیاتور و عوامل موثر بر آن

تعداد پره‌های یک رادیاتور گرمایشی از نقش تعیین کننده‌ای برخوردار است و می‌تواند بر روی مقدار حرارت و دما تاثیر شایانی بگذارد. هر چقدر که تعداد پره‌های یک رادیاتور بیشتر باشد، هزینه و قیمت رادیاتور گرمایشی نیز افزایش خواهد داشت و هر مقدار که تعداد پره‌های رادیاتور کمتر باشد، رادیاتور هزینه و قیمت کمتری را شامل خواهد شد. به همین دلیل نحوه محاسبه تعداد پره رادیاتور از اهمیت بالایی برخوردار است.

به طور کلی پره‌های رادیاتورها از آلومینیوم ساخته شده‌اند و از نقش مهمی در انتقال حرارت و دما برخوردارند و هر مقدار که پره‌های یک رادیاتور بیشتر باشد، حرارت و دمای بیشتری نیز به محیط منتقل خواهد شد.  

در این مقاله می‌خواهیم بدانیم آیا بین مساحت و متراژ خانه و پره‌های رادیاتور رابطه‌ای وجود دارد یا خیر و شناخت رادیاتور به چه صورت است؛ پس در ادامه با ما همراه باشید.

رادیاتور چیست؟

قبل از مطالعه کامل مقاله بهتر است با ماهیت رادیاتور و پره‌های موجود در آن آشنا شویم. رادیاتور دستگاهی فلزی و نیمه فلزی است که رسانای حرارت و گرما بوده و حرارت آب داغ را به محیط منتقل می‌کند و یک مبدل حرارتی محسوب می‌شود.  از این دستگاه‌ها در موتور خانه‌ها و تراس و آشپز خانه استفاده می‌شود. رادیاتور‌ها از مس و آلمینیوم و چدن و فولاد تولید می‌شوند.

قبل از هر چیز لازم به ذکر است که مساحت خانه و تعداد پره‌ها از رابطه ثابتی برخوردار نیستند و تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارند. محیط‌هایی که انرژی بسیار زیادی مصرف می‌کنند و حتی با وجود مساحت و متراژ بسیار کم اتلاف انرژی در آنها بسیار دیده می‌شود، به تعداد پره‌های بیشتری نیاز دارد.

 تعداد پره‌های مورد نیاز در یک رادیاتور به عوامل متنوعی بستگی دارد از جمله مساحت خانه، آب و هوای منطقه، نوع ساختمان، ارتفاع ساختمان در مقایسه با کف زمین و عوامل جزئی دیگر که می‌تواند مقدار پره مورد نیاز را تحت تاثیر قرار دهد که به طور جدا گانه به هر یک خواهیم پرداخت.

اگر رادیاتور درعین داشتن پره‌های کم، حرارت قابل توجهی را از خود ساطع کند و هزینه زیادی را در بر نگیرد، می‌توان گفت که رادیاتور از راندمان و بازدهی بسیار مطلوبی برخوردار است و در هزینه‌ها نیز صرفه جویی می‌شود.

اگر به دنبال یک رادیاتور‌ کم مصرف هستید، بهتر است از رادیاتورهایی که دارای پره‌های کمتری هستند، استفاده نمایید و مطمئن شوید که هزینه‌های تولید شده در رادیاتور خریداری شده مقرون به صرفه است.  در ادامه تعداد پره‌های موجود در یک رادیاتور مورد بررسی و محاسبه قرار می‌گیرد و عوامل موثر بر تعداد پره‌‌ها بررسی می‌شود. 

نحوه محاسبه تعداد پره رادیاتور
نحوه محاسبه تعداد پره رادیاتور

عوامل موثر بر تعداد پره‌های مناسب رادیاتور

نحوه محاسبه تعداد پره رادیاتور، تحت تاثیر عوامل مختلفی است که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

عوامل آب و هوایی

مقدار پره‌های موجود در یک رادیاتور با آب وهوای منطقه  ارتباط مستقیم دارد و تعداد پره‌های مورد نیاز در یک منطقه شرجی با یک منطقه گرمسیر متفاوت است. در مناطق سرد سیر رادیاتور خانه‌ها به پره‌های بیشتری نیاز دارند تا مناطق گرمسیر و  مشخصا ابعاد رادیاتور‌ها نیز بزرگ تر است وفضای بیشتری را اشغال می‌کند.

اگر ساکن یک منطقه گرم سیر هستید، از پره‌های بسیار‌ کمتری نیاز دارد و لازم نیست حرارت خانه را تا حد زیادی ارتقا دهید و اگر بلعکس، در یک منطقه سرد سیر ساکن هستید، بهتر است از‌ پره‌های بیشتری در رادیاتورتان استفاده کنید و طبعا سایز و ابعاد رادیاتور نیز باید بزرگ تر باشد.

عوامل ساختاری ساختمان

یکی دیگر از عواملی که در محاسبه پره‌های رادیاتور بسیار مهم و اساسی است و لازم است تا مورد بررسی قرار بگیرد، عوامل ساختمانی می‌باشد. ساختمان‌های بسیار زیادی وجود دارند که دارای پنجره‌های زیادی هستند و به دلیل وجود پنجره، گرما اتلاف شده و از راه پنجره انرژی به بیرون خروج پیدا می‌کند. در نتیجه این موضوع، دو جداره و تک جداره بودن پنجره و درب‌های ساختمان می‌تواند محاسبه را تحت تاثیر قرار دهد و لازم است که نوع پنجره و درب و ضخامت و رنگ و مصالح به کار رفته در دیوارها وهمه موارد در محاسبه پره‌های رادیاتور مورد بررسی قرار داده شوند.  شناخت نوع ساختمان می‌تواند بزرگترین نقش را در عوامل مربوط به رادیاتور و پره‌های آن ایفا کند.

ارتفاع ساختمان با توجه به کف

هنگامی که ارتفاع ساختمان افزایش پیدا کند، وزش باد با شدت بیشتری حس می‌شود و اتاق‌های ساختمان نیاز به گرمایش قابل توجهی دارند. در مواقعی نیز تابش مستقیم نور خورشید به اتاق‌ها، گرمایش محسوسی را ایجاد می‌کند و همین امر نیاز به پره‌ها را کمتر می‌کند. در واقع ارتفاع ساختمان می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی تعداد پره‌های مورد نیاز یک رادیاتور داشته باشد.  هنگام محاسبه پره‌های رادیاتور، مطلوب است تا زاویه تابش نور خورشید و شدت وزش باد مورد توجه قرار گیرد و سپس تعداد پره‌های رادیاتور اتاق، محاسبه و بررسی شود.

عوامل ذکر شده را نمیتوان به طور دقیق محاسبه کرد و بررسی و محاسبه آن به صورت تقریبی امکان پذیر است و فرمول نیز از راه‌های محاسبه تعداد مطلوب پره در رادیاتور است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

برای محاسبه تعداد پره باید در ابتدا جداول و استانداردهای رادیاتور را مورد توجه قرار داد و سپس حرارت گرمایی را بر روی ظرفیت دمای هر پره تقسیم کرد. به طور کلی  بر روی کاتالوگ‌های رادیاتور تولید شده ظرفیت حرارت پره‌ها ذکر شده هست و می‌توان با توجه به کاتالوگ تعداد پره‌های مورد نیاز را محاسبه و بررسی نمود.

در حالت کلی جهت گرمایش طبقه‌های پایین و بالا در یک ساختمان در یک منطقه با آب و هوای معتدل، به صد و ده کیلو کالری حرارت و برای طبقه‌های وسط ساختمان به نود کیلو کالری حرارت برای هر متر مربع نیاز است. به همین جهت اگر یک اتاق ده متری در طبقه وسط ساختمان وجود داشته باشد، ده را ضرب نود خواهند کرد و جواب می‌شود نهصد، به این معنا که نهصد کیلو کالری گرمایش برای اتاق مذکور لازم است.

همچنین بخوانید: روش محاسبه اندازه رادیاتور پنلی

محاسبه پره‌ رادیاتورهای بوتان و ایران رادیاتور و سایر برندها

گرما دهی رادیاتورهایی از جمله بوتان و ایران رادیاتور یکسان است. از این جهت محاسبه رادیاتور‌های مختلف از نظر گرما دهی به طور تقریبی مشابه است‌. به طور میانگین از ظرفیت گرمایی ۱۷۵۰ کیلو کالری جهت محاسبه تعداد پره‌های رادیاتور برای برندهای مختلف تقریبا یکسان است.

رادیاتورهای برندهای مختلف از جمله بوتان و ایران رادیاتور دارای گرما دهی یکسانی هستند. گرما دهی یکسان در اکثر رادیاتورهای تولید داخلی صادق است؛ البته نمی‌توان گفت که برندهای خارجی نیز دارای گرما دهی یکسانی هستند. به همین دلیل است که در محاسبه تعداد پره‌های برندهای مختلف، از ظرفیت گرمایی میانگین 1750 به ازای هر مترمربع استفاده می‌شود.

برای برخی کاربران سوال است که آیا تعداد پره‌های رادیاتور پنلی و پره‌ای از یکدیگر تفاوت دارد یا خیر. رادیاتور پنلی و پره‌ای از نظر ساختار با یکدیگر تفاوت دارند و همین امر باعث می‌شود محاسبه پره در آنها متفاوت باشد. حرارت تولید شده در رادیاتور تحت تاثیر پره‌های آن است و رادیاتور‌های پنلی و پره‌ای از جنس آلمینیوم و فولاد هستند.

محاسبه تعداد پره‌ها با استفاده از نرم افزار و سایت

جهت محاسبه تعداد پره‌های مناسب یک رادیاتور نرم افزارهای بسیار زیادی تولید شده است که می‌تواند در این امر شما را یاری رساند.  بسیاری از برندهای مطرح ایرانی در سایت‌های خود بستری مناسب جهت محاسبه پره‌های رادیاتور ایجاد کردند و کاربران به راحتی می‌توانند تعداد مناسب پره‌ها را محاسبه و بررسی نمایند.

برای محاسبه پره‌ها در سایت، لازم است اطلاعات مورد نیاز را وارد نمایید. اطلاعاتی مانند محل زندگی، نوع ساختمان، مساحت خانه، تعداد پره‌های رادیاتور، تعداد پره‌های رادیاتور به ازای هر متر مربع، ارتفاع از سطح زمین و اطلاعاتی از این قبیل  را وارد نمایید.

رادیاتور‌های پنلی نسبت به رادیاتور‌های پره‌ای قابلیت حرارت دهی بیشتری دارند و با محاسبه پره می‌توان خریدی مقرون به صرفه و متناسب با بودجه داشته باشید. این مدل از رادیاتور‌ها کاربرد بسیار زیادی دارند و در بسیاری از منازل مسکونی و ادارات از این نوع رادیاتور استفاده می‌شود.  به دلیل کاربرد بسیار زیاد این نوع رادیاتور، طراحی‌های متنوع و بسیار زیادی ایجاد شده است. انتخاب برند مناسب در خرید رادیاتور یک انتخاب بسیار سخت و گمراه کننده است و قبل از خرید هر رادیاتوری لازم است تا اطلاعات مورد نیاز را به دست آورید.

با توجه به محاسبات، برای یک اتاق ۱۲ متری، یک رادیاتور پنلی هشتاد یا نود سانتی کفایت می‌کند.

رادیاتور‌های پره‌ای دارای پره‌های فلزی هستند و از قدیمی ترین رادیاتور‌های ساخته شده می‌باشند و در مکان‌های مسکونی و تجاری و اداری مورد استفاده قرار می‌گیرند. امروزه این رادیاتور‌ها از دو نوع معمولی و برقی تولید شده‌اند و میزان حرارت با میزان پره‌های موجود ارتباط مستقیم دارد. رادیاتور‌های پره‌ای با اکثر موتور خانه‌ها سازگار می‌باشند.

نحوه محاسبه تعداد پره رادیاتور

محاسبه پره‌ در رادیاتورهای پره‌ای

رادیاتور‌های پره‌ای آلمینیومی نسبت به رادیاتورهای فولادی از مزایای بیشتری برخوردارند و حرارت دهی و راندمان کاری بالا تری دارند. رادیاتور‌های آلمینیومی مقاومت بالاتری نسبت به دیگر رادیاتور‌ها دارند و در محیط‌های مرطوب به هیچ وجه زنگ نمیزند و با محیط زیست سازگاری زیادی دارد. در رادیاتورهای پره‌ای امکان اضافه کردن پره وجود دارد  و از حجم و ابعاد کمتری برخوردار است. فرمول محاسبه تعداد پره‌های رادیاتور آلومینیومی به این صورت است: متراژ محیط ضرب بر بار حرارتی مساوی میزان بار حرارتی کل.

فرمول محاسبه تعداد پره به صورت زیر است: توان حرارتی هر پره تقسیم بر میزان بار حرارتی کل مساوی تعداد پره.

مقدار بار  حرارتی  در مناطقی که سردسیر است، در ازای هر متر مربع صد و ده است و در مناطق معتدل برای هر متر مربع نود و پنج می‌باشد و توان و قابلیت هر کدام از پره‌ها صد و سی کیلو کالری است.

محاسبه پره‌ در رادیاتور‌های پنلی

رادیاتورهای پنلی از یک سطح صاف برخوردارند و به صورت افقی و عمودی تولید شده و از مقاومت بالایی برای گرما دهی برخوردار است. رادیاتورهای پنلی در صورت زنگ زدگی و آسیب دیدگی لازم است تعویض شوند و نمیتوان به صورت مجدد از آنها استفاده کرد. در رادیاتورهای پنلی مقدار آب مورد نیاز بسیار کمتر از رادیاتورهای پره‌ای است و ظرفیت حرارت دهی بالایی دارند و در مناطق سرد سیر نیز می‌توان از آنها استفاده کرد.

رادیاتورهای پنلی با سطحی صاف، از جنس فولاد و با توجه به موقعیت نصب به صورت عمودی و افقی ساخته می شوند که یکی از مقاوم ترین سیستم های گرمایشی می باشند. پنل رادیاتورهای پنلی در صورت آسیب دیدن یا زنگ زدگی و خوردگی باید به کل عوض شوند و نمی توان بخشی از بدنه آن را تعمیر کرد؛ اما در رادیاتورهای پره ای در صورت خرابی و زنگ زدگی می توان پره‌ها را تعمیر کرد و یا همان پره را تعویض نمود. رادیاتورهای پنلی گردش آب کمتری نسبت به رادیاتورهای پره ای نیاز دارند.

از رادیاتورهای پنلی به دلیل ظرفیت حرارتی بالایی که دارند در مناطق سردسیر  بیشتر استفاده می‌شود و فرمول محاسبه پره در رادیاتور پنلی به این صورت است: صد و سی ضرب متراژ محیط مورد نظر و به ازای متر مربع ۱۷۵۰ کیلو کالری ظرفیت گرمایی در نظر گرفته می‌شود.

سخن پایانی

در حالت کلی حرارت و گرمایش رادیاتور به تعداد پره‌های آن بستگی دارد و تعداد پره‌های یک رادیاتور نیاز به نجاسبه و بررسی دارد. برای محاسبه و بررسی تعداد پره‌های رادیاتور فرمول و محاسبه لازم و ضروری است ورادیاتورها همگی از یک اصول و فرمول نسبتا ثابت و یکسانی برخوردارند که در این مقاله ذکر شده است.

بهتر است پیش از خرید، حتما تعداد پره مورد نیاز رادیاتور را محاسبه کنید تا بتوانید بهترین رادیاتور را برای محیط مورد نظرتان را خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *