نصب آبگرمکن ایستاده چگونه است؟ در این مطلب با ما همراه باشید تا نحوه نصب آبگرمکن ایستاده را به شما آموزش دهیم.
آبگرمکن ها از بهترین و کارآمدترین تجهیزات گرمایشی به حساب می آیند و مهم ترین نقش را در تامین میزان حرارت موجود در آب گرم گرمایشی دارند.
برندهای ایرانی و خارجی زیادی با تکیه بر فنون و تکنولوژی های جدید به طراحی و ساخت این ابزارهای حرارتی مبادرت نموده و هر یک سعی دارند با ارتقای سطح کیفی محصولات خود و اضافه کردن قابلیت ها و امکانات جدید به این تجهیزات در مسیر جلب توجه و اعتماد مشتریان گام بردارند. شما می توانید در بهارتهویه، بهترین قیمت آبگرمکن را بیابید و این سیستم های گرمایشی را با گارانتی های معتبر خریداری نمایید.
در کنار تنوعی که در نام و برند آبگرمکن های موجود در بازار مشاهده می کنید، این آبگرمکن ها در مدل های گوناگونی نیز ساخته می شوند که نوع دیواری و نوع زمینی آن ها بیشترین کاربرد را در میان سایر مدل ها دارند.
اگرچه نصب و راه اندازی آبگرمکن های دیواری در مقایسه با نصب آبگرمکن های زمینی یا ایستاده با سهولت بیشتری انجام می شود، اما نوع ایستاده آبگرمکن ها نیز در محیط های وسیع با متراژ بالا بسیار کارساز هستند و می توانند تامین کننده آب گرم فوری و فراوان باشند.
در ادامه این مطلب، شیوه کارکرد آبگرمکن دیواری را توضیح داده و اجزای سازنده این دستگاه و وظیفه ای که در سیستم دارند را بررسی می نماییم و پس از آن، آموزش نصب آبگرمکن ایستاده را به طور کامل و جامع ارائه می دهیم. همچنین فرایند راه اندازی این نوع از تجهیزات گرمایشی را گام به گام بررسی می نماییم تا ابهاماتی که درباره نحوه راه اندازی، شیوه نصب و استفاده از هر یک از قطعات دارید، برطرف شود.
چگونگی کارکرد آبگرمکن های ایستاده
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد، آبگرمکن ها وظیفه حرارت بخشی به آب و تامین آب گرم مصرفی را دارند و این کار را با سازوکاری خاص به انجام می رسانند.
درواقع آبگرمکن ایستاده وظیفه دارد به وسیله گرمای تامین شده از جانب جریان های الکتریکی (در آبگرمکن های برقی) یا گاز (در آبگرمکن های گازی) که منجر به روشن کردن شعله و مشعل آبگرمکن می شود، آب سردی که از لوله کشی آب ساختمان به دستگاه وارد شده است را حرارت دهد و سپس میزان معینی از این آب را در خود ذخیره کند.
به همین دلیل با باز کردن شیر آب گرم پس از مدت زمان اندکی خروج آب گرم ذخیره شده در آبگرمکن از طریق شیر آب را احساس می کنید. نوع نصب و اصولی که در هنگام راه اندازی دستگاه مورد توجه قرار می گیرد، از مهم ترین مولفه هایی است که کارکرد صحیح و مناسب آبگرمکن ایستاده را تضمین می کند. در ادامه اجزای کاربردی و مهمی را که در تشکیل آبگرمکن های ایستاده نقش دارند معرفی نموده و نوع کارکرد آن ها را بررسی می کنیم:
بخش ورودی آب سرد: قسمت ورودی آب سرد دستگاه در بخش فوقانی مخزن آبگرمکن قرار دارد. در این بخش آب سرد وارد شده به دستگاه حرارت می بیند و در آبگرمکن ذخیره می شود. امکان تغییر و کم و زیاد کردن مقدار آب لوله ورودی آب سرد نیز وجود دارد و این کار با شیر قطع و وصل اصلی انجام می شود. این شیر معمولا به رنگ آبی بر روی دستگاه تعبیه شده و تنظیمات میزان آب را امکان پذیر می کند. توجه داشته باشید که تسلط بر کارایی این بخش، لوله کشی آبگرمکن ایستاده را آسان تر می کند.
رگلاتور گاز: تنظیم و کنترل میزان حرارت به واسطه کارایی رگلاتور گاز انجام می شود. رگلاتور را می توان جزء اصلی ترین اجزای سازنده آبگرمکن ایستاده دانست که علاوه بر تامین میزان گرمای مورد نیاز، در ارتقای سطح ایمنی کارکرد سیستم نیز اثرگذار است.
ترموستات آبگرمکن: ترموستات از دیگر تجهیزات مهم در سیستم آبگرمکن است و وظیفه اندازه گیری میزان دما را برعهده دارد. این قطعه درجه دمای آبی که در داخل مخزن قرار دارد را اندازه گیری کرده و چنانچه آب به میزان معین حرارت دیده باشد، مشعل آبگرمکن را غیرفعال می کند تا میزان دمای آب بیشتر از محدوده تعیین شده بالا نرود. چنانچه دمای آب اندازه گیری شده توسط ترموستات از محدوده مشخص کمتر بوده و آب سرد باشد، مشعل روشن می شود تا آب داخل مخزن را گرم کند.
مسیر سوخت: این مجرا در بخش مرکزی مخزن دستگاه قرار گرفته و به عبور گاز از درون مخزن می پردازد. این مجرا گاز و فراورده هایی که در نتیجه احتراق سوخت در آبگرمکن به وجود آمده اند را به واسطه دودکش اتصال یافته به آبگرمکن ایستاده به فضای بیرون انتقال می دهد تا تجمع گازهای سمی در محفظه احتراق سبب انفجار و آتش سوزی نشود و ایمنی کارکرد دستگاه افزایش یابد.
بخش خروجی آب گرم: در بخش فوقانی مخزن آبگرمکن ایستاده لوله ای وجود دارد که در انتهایی ترین قسمت تعبیه شده است. وظیفه این لوله انتقال آب گرم شده به قطعات و تجهیزاتی است که به لوله آب گرم ساختمان اتصال یافته اند. بعضی از برندهای تولید کننده آبگرمکن ایستاده برای این لوله شیر قطع و وصل مخصوصی را طراحی کرده اند که غالبا به رنگ قرمز بوده و به وسیله آن می توان جریان این آب را قطع یا وصل نمود.
آبگرمکن ایستاده شامل چه بخش ها و قطعات داخلی و خارجی دیگری است؟
برای اینکه بتوانید نصب و راهاندازی آبگرمکن ایستاده را به شیوه بهتری انجام دهید لازم است با دیگر اجزای داخلی و خارجی دستگاه نیز آشنایی داشته باشید. مهم ترین قطعات مذکور شامل موارد زیر هستند:
- شیر قطع و وصل
- شیر اطمینان
- شیر تخلیه آبگرمکن
- خط تغذیه گاز
- خط سطح آب
- لوله سرریز آب
- لایه عایق مخزن که به صورت حائل میان قسمت درونی و بیرونی قرار گرفته است
آموزش نصب آبگرمکن ایستاده به صورت گام به گام
برای نصب و راه اندازی آبگرمکن ایستاده، توجه دقیق به هر یک از مراحل این فرایند ضروری می باشد؛ لذا ما آموزش نصب و راه اندازی این دستگاه ها را به شکل مرحله ای و به صورت دقیق عنوان می نماییم. به منظور نصب آبگرمکن ایستاده مطابق مراحل زیر عمل کنید:
مرحله اول: محل مناسب برای نصب آبگرمکن ایستاده را مشخص کنید
همانطور که می دانید نصب و جاگیری آبگرمکن های ایستاده به موقعیت مکانی مناسبی نیازمند است. برخلاف انواع دیواری آبگرمکن ها که بر روی دیوار نصب شده و جای چندانی را اشغال نمی کنند، برای نصب این دسته از آبگرمکن ها باید فضای بیشتری را در اختیار داشت. بنابراین به منظور نصب آبگرمکن ایستاده لازم است مکانی را انتخاب کنید که هم برای جاگیری دستگاه و هم برای سرویس های دوره ای و تعمیرات احتمالی مناسب باشد. مناسب ترین مکان ها برای نصب آبگرمکن های زمینی به شرح زیر هستند:
فضاهای مسقف و سرپوشیده (این آبگرمکن ها را نباید در فضاهای باز مانند حیاط نصب کرد)
دور از سایر تجهیزات برقی و حرارتی (از نصب کردن آبگرمکن در نزدیکی وسایل برقی و تجهیزات گرمایشی مانند اجاق گاز، بخاری و … خودداری کنید)
مکان هایی با تهویه مناسب (آبگرمکن های زمینی را نباید در فضاهای بسته و محدود مانند انباری و زیر زمین که فاقد تهویه مناسب هستند نصب نمود)
مرحله دوم: لوله کشی آبگرمکن ایستاده را به شکل صحیح و با رعایت اصول انجام دهید
در آموزش نصب آبگرمکن ایستاده، لوله کشی مهم ترین و اساسی ترین مرحله محسوب می شود. در ابتدا لازم است برای انجام لوله کشی به صورت اصولی، نقشه لوله کشی را به بهترین شکل معین نمایید. برای این کار لازم است مطابق مراتب زیر عمل کنید:
ابتدا انشعابات لازم از لوله ورودی آب سرد به دستگاه را بگیرید و شیر قطع و وصل را در مجرای آن قرار دهید.
از زانویی مناسب برای خم کردن لوله آب سرد ورودی استفاده کنید و سپس آن را به شیر یک طرفه متصل نمایید؛ پس از انجام این کار می توانید آن را به بخش ورودی آب سرد انتقال دهید.
در ادامه نیز لازم است این لوله را از بخش خروجی آب گرم دستگاه خارج کرده و برای خم کردن آن از اتصال زانویی مناسب استفاده کنید تا لوله به بخشهای مصرفی آب گرم هدایت شود.
لوله کشی آبگرمکن ایستاده چگونه انجام می شود؟
نحوه لوله کشی آبگرمکن زمینی در قالب شیوه نامه ای کامل و با مرور مراحل و جزئیات ضروری در دفترچه راهنمای استفاده از دستگاه آورده شده است. ما نیز در ادامه این مقاله قصد داریم شیوه لوله کشی را با ارائه توضیحاتی درباره دو مرحله اصلی این فرایند بررسی کنیم. دو مرحله اصلی لوله کشی آبگرمکن شامل موارد زیر است:
لوله کشی ورودی آب سرد
برای ایجاد لوله کشی ورودی آب سرد، انجام مراحل زیر الزامی است:
در ابتدای کار لوله کشی آبگرمکن لازم است یک لوله ورودی آب سرد به دستگاه را با گرفتن انشعابی از لوله آب ورودی به ساختمان ایجاد کنید.
بعد از اینکه این انشعاب با موفقیت ایجاد شد باید بر روی ورودی آب سرد یک شیر یک طرفه نصب کنید تا این شیر از بازگشت آب به خط لوله اصلی ساختمان ممانعت کند.
علاوه بر شیر یک طرفه، شیر قطع و وصل نیز باید بر روی همین ورودی تعبیه شود. شیر قطع و وصل، آبگیری آبگرمکن و قطع جریان آب ورودی به دستگاه را در مواقع ضروری امکان پذیر می کند.
حالا لازم است از مهره و ماسوره برای اتصال این قطعات به آبگرمکن استفاده کنید و به منظور آببندی مناسب اتصالات، از نوار تفلن بهره بگیرید.
نکته قابل توجه: دقت کنید که نصب شیر یک طرفه باید در نزدیک ترین نقطه به ورودی آب سرد انجام گیرد و شیر قطع و وصل نیز پس از آن بر روی ورودی ایجاد شود. بنابراین لازم است در ابتدا شیر قطع و وصل را به لوله اصلی آب سرد ورودی به دستگاه نصب نمایید و بعد از آن به سراغ تعبیه شیر یک طرفه بروید.
لوله کشی آب گرم خروجی
لوله کشی آب گرم خروجی از آبگرمکن ایستاده مطابق مراحل زیر انجام می شود:
- در ابتدا لازم است شیر قطع و وصل را بر روی لوله آب گرم خروجی تعبیه نمایید.
- سپس به سراغ نصب شیر اطمینان بر روی بخش خروجی آب گرم دستگاه بروید و این شیر را به شیوه ای اصولی و استاندارد بر روی این بخش تعبیه کنید. لزوم نصب شیر اطمینان این است که در هنگام بالا رفتن فشار و افزایش حرارت دستگاه باز شده و با کاهش فشار و حرارت از ایجاد انفجار و آتش سوزی ممانعت می کند و به همین جهت جزء مهم ترین گزینه ها برای ارتقای سطح ایمنی کارکرد دستگاه به شمار می رود.
- به منظور نصب شیر اطمینان بر روی خروجی آب گرم دستگاه باید لوله تخلیه شیر را به طور تقریبی در 30 سانتی متری کف محل نصب ایجاد نمایید و پس از آن با استفاده از مهره و ماسوره از متصل شدن یک طرف شیر به مخزن و طرف دیگر آن به لوله سرریز دستگاه اطمینان حاصل نمایید.
نکته قابل توجه: دقت کنید که نباید لوله متصل به شیر اطمینان را به شکل مستقیم به لوله کشی فاضلاب اتصال دهید.
مرحله سوم: به نصب دودکش آبگرمکن ایستاده بپردازید
اگر آبگرمکن زمینی شما گازی است، باید دودکش مناسب را جهت خروج فراورده های گازی بر روی دستگاه نصب کنید. از آنجایی که این نوع آبگرمکن ها با گاز کار می کنند، وجود مجرای دودکش برای خارج کردن گازهای سمی تولید شده در محفظه احتراق آبگرمکن ضروری می باشد.
مرحله چهارم: تکمیل کردن نصب دستگاه، ارزیابی کارکرد آبگرمکن و آزمایش کردن آن
بعد از اینکه تمام مراحل بالا در نصب آبگرمکن ایستاده را با دقت و به شکل اصولی انجام دادید، لازم است کارکرد دستگاه را بسنجید و چنانچه مشکل یا ایرادی در شیوه فعالیت آبگرمکن وجود دارد، آن را برطرف نمایید. برای این کار بهتر است مطابق فرایند زیر پیش بروید:
- ابتدا آب را در لوله کشی به جریان بیندازید تا از وجود هرگونه نشتی در لوله کشی مطلع شده و آنها را برطرف نمایید.
- اتصالات را بررسی کنید و از محکم بودن آنها اطمینان حاصل نمایید.
- کارکرد درست شیرهای یک طرفه و شیر اطمینان را ارزیابی کنید.
در هنگام نصب و راهاندازی آبگرمکن زمینی باید به چه نکاتی توجه نمود؟
در زمان اجرای لوله کشی دستگاه به جهت بسته شدن شیر سرد و گرم توجه کرده و از رعایت تمام اصول و استانداردها اطمینان حاصل نمایید؛ چراکه سهل انگاری در این امر سبب افزایش میزان خطر و نیاز به ایجاد سرویس های مکرر خواهد شد.
توجه داشته باشید که حرارت ایجاد شده توسط آبگرمکن اجازه متصل نمودن لوله های پلیمری به صورت مستقیم را نمی دهد. بنابراین لازم است لوله ای از جنس فلز و به طول دست کم 46 سانتی متر را به آبگرمکن وصل نموده و پس از آن به ایجاد لوله کشی با لوله های پلیمری بپردازید.
لازم به ذکر است که لوله کشی آبگرمکن زمینی را می توانید بسته به نوع شرایط ساختمان هم به صورت روکار و هم به صورت توکار انجام دهید.
در هنگام نصب و راه اندازی ورودی آب سرد و خروجی آب گرم باید به ایجاد فاصله ای مناسب توجه کنید تا بتوانید لوله ها را به طور اصولی عایق بندی نمایید. در ضمن باید توجه داشت که نصب این لوله های ورودی و خروجی نیز باید به صورت موازی انجام شود.
دقت کنید که استفاده از سه راهی به جای زانویی برای نصب آبگرمکن های مخزنی دیواری مجاز نیست؛ چراکه در این صورت حجم آب تقسیم می شود و آنگاه با افت فشار آب مواجه خواهید شد.
سخن پایانی
همان طور که خواندید، برای نصب آبگرمکن ایستاده نیاز است تا مراحلی را پشت سر بگذارید. به شما پیشنهاد می کنیم برای نصب آبگرمکن، از تکنسین های این حوزه کمک بگیرید تا فرایند نصب بدون مشکل انجام شود.