heating systems

بهترین راه های گرم نگه داشتن خانه در زمستان

راه های گرم نگه داشتن خانه در زمستان

گرم نگه داشتن خانه در زمستان از مسائل مهمی است که هر فردی را برای صرفه جویی در مصرف سوخت درگیر می کند. در ادامه این مطلب شما را با بهترین راه های گرم نگه داشتن خانه در زمستان آشنا خواهیم کرد.

گرم نگه داشتن خانه در زمستان

از مهم‌ ترین چالش ‌هایی که در فصل زمستان با آن روبرو هستیم، نوع گرم نگه داشتن خانه و ممانعت از هدر رفتن حرارت است تا ضمن استفاده هرچه بهینه ‌تر از گرمای ایجاد شده توسط تجهیزات گرمایشی، درمصرف انرژی نیز صرفه جویی شود.
بسته به محدوده جغرافیایی که در آن زندگی می‌ کنید، ممکن است زمستان ‌های بسیار سرد یا نسبتا سرد را تجربه کنید و با این حال حفظ گرما و جلوگیری از اتلاف آن در هر شرایطی ضروری می ‌باشد.
ابزارهای حرارتی در ایجاد تهویه مطبوع در محیط خانه نقش بسزایی دارند و با گرم کردن خانه به شکل مطلوب، سرمای فصل زمستان را نیز لذت بخش می ‌کنند. اما با فرا رسیدن فصل ‌های سرد سال باید به دنبال بهترین راهکارها برای گرم نگه داشتن خانه باشید.
به این منظور لازم است بخش‌ های مختلف خانه را مورد بررسی قرار داده و از عدم نفوذ سرما به داخل یا خروج گرما از محیط درونی اطمینان حاصل نمایید. ممکن است درزها و پنجره‌ های خانه شما زیاد باشد و راه را برای هدر رفت گرما باز کند و در این حالت باید از بهترین شیوه‌ ها برای جلوگیری از نفوذ سرما استفاده کنید.
در ادامه این مقاله روش‌هایی را که به گرم نگه داشتن خانه در زمستان کمک می‌کند به شما معرفی می‌کنیم تا با جلوگیری از نفوذ سرما، گرمای موجود در فضا را حفظ کنید.

راه های گرم نگه داشتن خانه در زمستان
راه های گرم نگه داشتن خانه در زمستان

ترفندهای گرم نگه داشتن خانه در زمستان

برای گرم نگه داشتن محیط خانه می ‌توانید تکنیک ‌های زیر را مورد توجه قرار دهید:

از تجهیزات گرمایشی با ظرفیت حرارتی مناسب استفاده کنید

توان گرمایشی تجهیزات حرارتی که مورد استفاده قرار می‌ دهید، باید با ابعاد خانه شما تناسب داشته باشد. اگر وسعت منزل شما زیاد است، باید ضمن انتخاب بهترین ابزارهای گرمایشی برای ایجاد تهویه مطبوع در آن، به ظرفیت گرمایشی دستگاه نیز توجه کنید.
مثلا اگر از داکت اسپلیت، فن کوئل، یونیت هیتر و جت هیتر برای گرم کردن منزل خود استفاده می ‌کنید، به ظرفیت حرارتی آن‌ ها توجه کنید، اگر پکیج و رادیاتور را برای گرمایش منزل خود انتخاب کرده ‌اید، به ظرفیت پکیج، اندازه پنل را دیاتورهای پنلی و تعداد پره‌ های رادیاتور پره‌ای توجه داشته باشید.
چنانچه از حرارت بخاری برای گرم کردن فضا بهره می ‌گیرید هم به اندازه بخاری توجه داشته باشید تا محیط به اندازه کافی گرم شود.

راه را برای ورود نور به خانه باز بگذارید

پنجره‌ هایی را که نور خورشید را به داخل خانه هدایت می ‌کنند مورد توجه قرار دهید. برای استفاد از گرمای اشعه‌ های نور خورشید می ‌توانید در طول روز پرده‌ ها را کنار بزنید تا ضمن نشاط بخشیدن به فضای خانه در روزهای زمستان، حرارت تابش نور آفتاب در خانه به دام بیفتد. چنانچه درخت‌ ها یا گیاهان مانع از نفوذ نور به داخل خانه می‌ شوند، می ‌توانید در فصل زمستان آن ها را هرس کنید.

به منظور جلوگیری از اتلاف و هدر رفت گرما می‌‌ توانید از راهکارهای زیر بهره بگیرید:

از پنجره‌ های عایق و دوجداره استفاده کنید

پنجره‌ های دوجداره تاثیر زیادی در جلوگیری از هدررفت گرما دارند و علاوه بر ممانعت از ورود هوای سرد به داخل خانه، به عنوان عایق صوتی عمل کرده و مانع ورود سر وصدای انتشار یافته در محیط خارجی به داخل خانه می شوند.
به همین جهت این پنجره‌ ها هم در میزان آسایش شما و هم در صرفه جویی انرژی در نتیجه مسدود کردن راه‌ های نفوذ سرما اثرگذار هستند. در انتخاب مدل پنجره‌ های عایق نیز بهتر است نوع قاب دار یا حفاظ دار آن را انتخاب کنید، چراکه پنجره‌ های کشویی، یک لنگه و دولنگه ممکن است مقداری هوا را از محیط خارج به درون خانه نفوذ دهند. اما پنجره‌ های عایق قاب دار یا پنجره‌ های دارای حفاظ به شکل محکم و ثابت مانند سدی در برابر نفوذ سرما قرار می ‌‌گیرند و تمامی درزها را می ‌پوشانند.

جاکفشی یا کتابخانه‌ ای را در ورودی منزل نصب نمایید

با هر بار باز و بسته کردن درب ورودی منزل، مقدار زیادی هوای گرم از این راه خارج شده و هوای سرد به داخل خانه ورود پیدا می ‌کند.
بنابراین می‌ توانید به واسطه کتابخانه، جاکفشی یا کمد رخت آویز سدی را در برابر هجوم هوای سرد ایجاد کنید. برای اینکه کتابخانه یا جاکفشی شما فضای خانه را کوچک و دلگیر نشان ندهد و مانع از تابش نور آفتاب به داخل خانه نشود، می ‌توانید از نوع شیشه ‌ای آن به جای انواع چوبی و فلزی استفاده نمایید.
در این حالت علاوه بر جلوگیری از نفوذ باد و جریان‌های هوای سرد به داخل خانه، گرما را در درون منزل حفظ می‌ کنید.

از کرکره برای پنجره‌ ها استفاده کنید

کرکره‌ هایی که بر روی پنجره‌ های معمولی و غیر عایق نصب می ‌شوند، روشی مناسب برای ممانعت از ورود باد و سرما به داخل خانه در فصل زمستان هستند.
نقش و قابلیت این کرکره‌ ها خصوصا در هنگام وزش بادهای شدید و بارش باران مشخص می ‌شود. چراکه این کرکره‌ ها مانند حفاظی مستحکم در برابر نفوذ باد و جریان‌ های هوای سرد به داخل خانه قرار می ‌گیرند و به حفظ گرمای ایجاد شده در داخل منزل کمک می ‌کنند.

در ورودی‌ هایی که درب ندارند پرده نصب کنید

در گذشته برای جلوگیری از نفوذ گرما به فضای پزیرایی یا اتاق‌های دیگر، بین اتاق ‌ها یا ورودی راهروها پرده ‌هایی بلند و نسبتا ضخیم آویزان می ‌کردند تا سرما در محیط جابجا نشود.
بنابراین با نصب کردن پرده‌های بلند و مناسب در قسمت ‌های ورودی و بخش‌ هایی که در درب ندارند، می ‌توانید به میزان زیادی از هدررفت گرما و نفوذ سرما جلوگیری کنید. این پرده‌ ها مانند مانعی از ورود هوای سرد ممانعت کرده و جریان‌ های هوایی گرم را در داخل فضای اتاق‌ ها نگه می‌ دارند. با مسدود کردن ورودی‌ ها به واسطه این پرده‌ ها گرما محتبس شده و در مصرف انرژی نیز صرفه جویی خواهد شد.

جهت گرم نگه داشتن فضای اتاق خواب و جلوگیری از نفوذ سرما می ‌توانید از دستورالعمل‌ های زیر استفاده کنید:

به نصب پرچین‌های بادگیر بپردازید

به منظور گرم نگه داشتن فضای اتاق خواب‌ ها خصوصا در محیط‌ های بادگیر و مناطقی که بیشتر تحت تاثیر سرما قرار دارند، می ‌توانید به نصب پرچین‌ های بادگیر در اطراف خانه بپردازید. این پرچین ‌ها نیروی باد را تا حد زیادی خنثی کرده و از نفوذ سرما به داخل خانه جلوگیری می ‌کنند. کشیدن حصار یا کاشتن درخت نیز سازوکاری شبیه به پرچین دارد و ورود باد به اتاق ‌ها را کم می‌ کند. در نتیجه می ‌توانید از قابلیت این ابزارها برای گرم ‌تر نگه داشتن فضای اتاق خواب ‌ها بهره بگیرید.

راه های گرم نگه داشتن خانه در زمستان
راه های گرم نگه داشتن خانه در زمستان

اطراف تراس یا بالکن را حصار بکشید

محصور کردن تراس یا بالکن خانه نیز نقش بسزایی در کاهش اتلاف گرما و ممانعت از نفوذ سرما دارد. حصارها و نرده‌ های مناسب می توانند به میزان زیادی در برابر جریان‌ های سرد و وزش‌ های تند باد پایداری کنند تا سرما از داخل درزها و کناره ‌های درب و پنجره‌ ها به داخل اتاق خواب، آشپزخانه یا اتاق نشیمن نفوذ نکند.
به این ترتیب اگر تراس شما بزرگ باشد می‌ توانید از قابلیت‌های حصار برای گرم ‌تر نگه داشتن فضای تراس بهره بگیرید و با روشن کردن اسپلیت یا دیگر تجهیزات گرمایشی در آن، از مهمانان خود در فضای باز و دلپذیر تراس در روزهای زمستانی پذیرایی کنید و محیطی گرم و صمیمی به وجود آورید.

از پرده ‌های ضخیم برای پوشاندن پنجره ‌ها استفاده کنید

نصب پرده‌ های ضخیم تاثیر چشمگیری در کاهش میزان سرمای ورودی دارد و اگر نصب این پرده‌ ها با نصب سایبان یا کرکره در بیرون پنجره‌ ها نیز همراه باشد، گرمای بیشتری در داخل اتاق ذخیره خواهد شد.
بنابراین می ‌توانید از پرده ‌های مخملین یا پرده ‌هایی با پارچه ‌های ضخیم برای جلوگیری از ورود جریان‌ های سرد هوا به داخل اتاق در فصل زمستان بهره بگیرید.

با هدف گرم نگه داشتن فضای حمام و سرویس بهداشتی در فصل زمستان می ‌توانید توصیه‌ های زیر را مد نظر قرار دهید:

از رادیاتور حوله خشک کن برای گرم کردن حمام و سرویس بهداشتی استفاده کنید

اگر امکانات نصب حوله خشک کن در محیط دستشویی و حمام را دارید، می‌ توانید از این دستگاه ‌ها برای ایجاد گرمایش و کاهش رطوبت فضا بهره بگیرید. این حوله خشک کن ‌ها برندهای مختلفی دارند و با ظرفیت‌ های گرمایشی گوناگون به تولید می ‌رسند.
میزان گرمایش حاصل از کارکرد این نوع تجهیزات با تعداد لوله‌ های آن‌ها ارتباط دارد؛ به نحوی که اگر ابعاد حمام و دستشویی شما بزرگ باشد باید از دستگاه ‌هایی با تعداد لوله‌های بیشتر استفاده کنید. دستگاه‌ های لوله خشک‌ کن هم در مدل‌ های ایستاده و هم در انواع دیواری مورد استفاده قرار می ‌گیرند و با نصب این نوع رادیاتورها در داخل چنین فضاهایی می ‌توانید به گرم کردن آن ‌ها کمک کنید.

از تهویه مناسب برای حمام و سرویس بهداشتی بهره بگیرید

توجه داشته باشید که مکانیسمم سیستم تهویه‌ ای حمام و دستشویی باید به شکلی باشد که گرمای محیط را به بیرون انتقال نداده و به سرمای محیط خارجی نیز اجازه نفوذ ندهد. در ضمن اگر پنجره‌ ای در حمام یا دستشویی نصب شده است، باید به طور مناسب درزگیری شود یا حفاظی برای ممانعت از ورود سرما به محیط داشته باشد.

در ادامه، دیگر نکاتی که به گرم کردن خانه و ممانعت از ورود سرما کمک می‌ کنند را عنوان می ‌نماییم:

  • در صورت عدم نیاز به تهویه هوا در فصل زمستان می ‌توانید با انسداد دریچه ‌های خارجی سیستم ‌های تهویه ‌ای از ورود هوای سرد به داخل خانه جلوگیری کنید.
  • از عدم انسداد دریچه هوای گرم سیستم‌ های گرمایشی اطمینان حاصل کنید تا در فصل زمستان جریان‌های هوای گرم در خانه گردش پیدا کند.
  • اگر از بخاری برای گرم کردن منزل استفاده نمی‌ کنید، اما خانه شما دارای جایگاه اتصال لوله بخاری است، آن را ببندید چرا که باز بودن لوله دودکش سبب اتلاف گرما خواهد شد. در صورتی که قصد استفاده از بخاری برای گرم کردن خانه را داشتید نیز باید لوله دودکش را باز کنید.
  • اگر از رادیاتور برای گرم کردن محیط خانه استفاده می‌ کنید، بهتر است از ورقه‌ های حلبی برای پوشش دادن لوله‌ های آن استفاده کنید تا مانند عایقی از هدر رفت گرما جلوگیری کند. از این تکنیک همچنین می ‌توانید برای شومینه‌ های تنوری و چوبی و دیگر تجهیزات گرمایشی نیز بهره بگیرید.
  • استفاده از دستگاه‌ های تهویه ‌ای مجهز به تایمر گزینه مناسبی برای تهویه هوای حمام و سرویس بهداشتی در فصل زمستان است.
  • استفاده از فنس برای جلوگیری از ریزش باران و برف بر روی سیستم‌ های تهویه ‌ای که در بیرون از منزل نصب می ‌شوند، گزینه مناسبی است.
  • از آن‌ جایی که هوا در فصل ‌های سرد سال مانند زمستان خشک و کم رطوبت است، می‌ توانید پس از هر بار استحمام درب حمام را باز بگذارید تا رطوبت هوای حمام محیط خانه را در بر گیرد.
  • با تغییر جهت حرکت پنکه سقفی می ‌توانید به ایجاد جریانات هوای گرم در فصل زمستان کمک کنید.
  • چنانچه کف منزل شما عایق کاری نشده است باید با استفاده از پوشش‌ های مناسب مانند فرش و موکت کف خانه را کاور کنید؛ چراکه در فصل ‌های سرد سال بیش از 10 درصد از گرمای محیط خانه به طور روزانه از این طریق اتلاف می ‌شود. نتیجتا استفاده از فرش‌ های دستبافت یا قالیچه‌ های پشمی و موکت ‌های ضخیم می ‌تواند در جلوگیری از هدر رفتن گرما از کف خانه کمک کننده باشد.
  • استفاده از سایبان‌ های سلولیتی، فوم‌ های درزگیر، چسباندن روکش‌ های پلاستیکی به شیشه، استفاده از کرکره و عایق بندی پنجره‌ ها راه‌ های موثری برای ممانعت از ورود سرما و گرم نگه داشتن خانه هستند.
  • استفاده از کیت ‌های پلاستیکی عایق یا پرده ‌های ریلی که در حمام نیز کاربرد دارند برای پوشاندن پنجره‌های بزرگ که میزان زیادی از سرما را به داخل خانه هدایت می ‌کنند بسیار مناسب است. به این ترتیب می ‌توانید برای حفظ زیبایی ظاهری پنجره‌ های منزل بر روی این پرده‌ ها یا کیت ‌ها پرده معمولی نصب نمایید.
  • استفاده از پشم و فوم برای پوشش دادن درزهای زیر در یا درزهای زیر و کنار پنجره‌ ها بسیار کاربردی است و می‌ تواند تا حد زیادی مانع از ورود سرما شود.
  • در فصل ‌های سرد سال از لباس ‌های گرم، پتو و زیر اندازهای مناسب برای گرم کردن خود استفاده کنید تا نیاز کمتری به زیاد کردن درجه حرارتی تجهیزات گرمایشی باشد و در مصرف انرژی صرفه جویی شود.
  • یک قابلمه با ابعاد مناسب را پر از آب کرده و آن را بر روی شعله ملایم اجاق گاز یا بخاری قرار دهید؛ این کار ترفندی مناسب برای گرم ‌تر کردن فضا و ایجاد رطوبت کافی در محیط محسوب می‌ شود.
  • پوشش دادن کناره‌ ها و درزهای درب و پنجره و استفاده از شیشه ‌های عایق سرمایشی و گرمایشی راهی مناسب برای ممانعت از خروج گرما و ورود سرما به داخل محیط خانه است.
  • به عایق بندی لوله ‌های داخلی ساختمان توجه کنید.
  • از سالم و بسته بودن درب اتاق زیر شیروانی و درب پشت بام اطمینان حاصل کنید، چراکه ممکن است مقدار زیادی گرما از این طریق بیرون برود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *