سرمایشی

راهنمای تمیز کردن فیلتر کولر گازی

راهنمای تمیز کردن فیلتر کولر گازی

چطور فیلتر کولر گازی را تمیز کنیم؟ یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی که در کولر گازی وجود دارد، فیلتر کولر گازی است که وظیفه جذب و دفع آلاینده‌های محیط و کمک به ایجاد تهویه مطبوع را بر عهده دارد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا راهنمای تمیز کردن فیلتر کولر گازی را در اختیارتان قرار دهیم.

راهنمای تمیز کردن فیلتر کولر گازی

کولرهای گازی مانند کولر گازی ایران رادیاتور، کولر گازی سامسونگ و بسیاری دیگر، علاوه بر ایجاد سرمایش و گرمایش در محیط و جذب رطوبت برای ایجاد خشکی مطبوع، دارای سیستم فیلتراسیون مناسب است و مجهز به انواع فیلتر کولر گازی بوده که آلاینده‌های محیطی مانند ریز گردها، ذرات گرد و غبار، باکتری‌ها، ویروس‌ها، عوامل بیماری زا و حساسیت‌ زا و همچنین گرده گیاهان را به طور کامل از محیط پاکسازی می‌کند. فیلتر در کولر گازی یکی از اجزای مهم و حیاطی به شمار می‌ِآید و به همین سبب لازم است تا به سالم و تمیز بودن آن اهمیت دهید.
تمیز کردن فیلتر کولر گازی ، یا فیلتر انواع داکت اسپلیت مانند داکت اسپلیت جی پلاس، و پاکسازی آن به صورت اصولی و مناسب از مهم‌ترین عواملی است که به افزایش عمر مفید و دوام دستگاه کمک می‌کند. فیلتر در کولر گازی تمام آلودگی‌های موجود در هوا و رطوبت اشباع شده در محیط را جذب می‌کند و از همین رو به پاکسازی در محدوده‌های زمانی منظم نیاز دارد. بی‌توجهی به تمیز کردن فیلتر کولر گازی و عدم پاکسازی آن در بلند مدت باعث انسداد منافذ فیلتر می‌شود و گرفتگی فیلتر کولر گازی کارایی این بخش را دچار مشکل خواهد کرد.
فیلتر کولر علاوه بر به دام انداختن آلودگی‌ها مقدار زیادی از رطوبت را در خود جمع می‌کند و در صورتی که پاکسازی آن در زمان مناسب صورت نگیرد، رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها در نتیجه افزایش رطوبت، عملکرد دستگاه را با اختلال مواجه کرده و به جای پاکسازی محیط به آلوده‌تر شدن آن منجر می‌شود. پخش شدن کپک‌ها و عوامل بیماری زا در هوای محیط باعث می‌شود تا تنفس ناسالم در فضای کارکرد کولر منجر به ایجاد مشکلات مختلف شود.
وجود آلودگی‌ها و رطوبت در فیلتر کولر گازی علاه بر توزیع هوای ناسالم و ایجاد تاثیر منفی بر سلامت مصرف کنندگان باعث می‌شود تا کارایی دستگاه مختل شده و با مشکل همراه شود. کارکرد نامناسب کولر گازی ضمن افزایش هزینه‌های ناشی از مصرف برق و انرژی، خرابی دستگاه را تسریع کرده و طول عمر سیستم را کاهش می‌دهد.
به همین جهت لازم است فرایند تمیز کردن فیلتر کولر گازی را هم برای افزایش کیفیت تهویه و تازه شدن هوای قابل تنفس و هم برای محافظت از کولر گازی و کمک به افزایش بازدهی آن در دستور کار قرار دهید. در ادامه این مقاله نحوه تمیز کردن و پاکسازی کامل کولر گازی را در قالب راهنمایی کامل ارائه نموده، تعداد دفعات لازم برای انجام این عملیات را ذکر می‌کنیم و خطراتی که در نتیجه عدم توجه به پاکسازی فیلتر، سلامت کولر گازی را دچار مخاطره می‌کند توضیح خواهیم داد.

چگونه فیلتر کولر گازی را تمیز کنیم؟
چگونه فیلتر کولر گازی را تمیز کنیم؟

اهمیت تمیز کردن فیلتر کولر گازی

زمانی که از سرویس و نگهداری اصولی کولر گازی صحبت به میان می‌آید، تمیز کردن فیلتر کولر گازی بخشی اساسی در این فرایند در نظر گرفته می‌شود‌. تمامی اجزا و بخش‌های کولر گازی به مراقبت و نگهداری نیاز دارند تا به عنوان قسمت‌هایی از یک سیستم واحد در همکاری با یکدیگر به افزایش راندمان کار دستگاه تهویه‌ای کمک کنند. مرحله پاکسازی فیلتر کولر گازی بخش حائز اهمیتی از فرایند سرویس سیستم است و نحوه انجام آن عملکرد مناسب و درست دستگاه را تضمین می‌کند.
تمیز کردن فیلتر کولر گازی روندی آسان و سهل الوصول را سپری می‌کند و تنها با رعایت نکات کلیدی و توصیه‌هایی که در خلال متن به آن‌‌ها پرداخته می‌شود می‌توانید فیلتر دستگاه تهویه‌ای خود را از آلاینده‌هایی که در آن به دام افتاده‌اند پاکسازی کنید. در ادامه این مطلب شیوه تمیز کردن فیلتر را به طور دقیق بررسی نموده و جوانب مختلف آن را ارزیابی می‌کنیم تا بتوانید با مطالعه این مقاله اطلاعات و آموزش لازم جهت پاکسازی فیلتر دستگاه کولر گازی خود را به دست آورید.

چرا تمیز کردن فیلتر کولر گازی مهم است؟

کولر گازی وظیفه دارد تا به عنوان یک دستگاه تهویه مطبوع حرارت و برودت مطبوع را در محیط تولید کرده و جریان‌های هوای ایجاد شده را به صورت متوازن و یکنواخت در تمام بخش‌های محیط توزیع نماید. این دستگاه در اقلیم‌هایی با آب و هوای شرجی وظیفه تعدیل رطوبت موجود در فضا را نیز برعهده دارد تا هوای پاک و تازه در فضا به جریان در بیاید. فیلترهایی که در کولر گازی تعبیه شده‌اند، با ساز و کار مناسب آلاینده‌های موجود در محیط را جذب کرده و آن‌ها را از محل تنفس کاربران دور می‌کنند تا هوای سالم برای استشمام آماده باشد. اما منافذ موجود در فیلتر کولر با مرور زمان به واسطه مولکول‌های مختلف مانند ذرات گرد و خاک، میکروب‌ها، بوی نامطبوع و ذرات آب موجود در هوا مسدود می‌شود و این موضوع کارکرد فیلتر را نیز با مشکل روبرو می‌کند.
وقتی فیلتر کولر گازی پس از مدتی دچار گرفتگی می‌شود، کار کولر گازی برای پمپاژ و انتقال هوای تازه سخت‌تر شده و سیستم فشار بیشتری را برای ایجاد تهویه مطبوع در اتاق متحمل خواهد شد. به این سبب گرفتگی فیلتر کولر باعث می‌شود تا کیفیت هوای انتشار یافته در محیط در مقایسه با هنگامی که فیلتر سالم است کاهش یابد و این موضوع ضمن کاهش بازدهی دستگاه برای پخش هوا با دما و کیفیت مطبوع، سلامت سیستم را به مخاطره انداخته و عمر مفید آن را کاهش می‌دهد. در این صورت لازم است کاربران هزینه بیشتری را نیز برای استفاده از دستگاه تهویه‌ای خود صرف نمایند. بنابراین بهتر است تمیز کردن دوره‌ای فیلتر کولر خود را جدی بگیرید تا استفاده از دستگاه با سطح کیفی بالاتر امکان پذیر باشد.

مراحل تمیز کردن فیلتر اسپلیت
مراحل تمیز کردن فیلتر اسپلیت

تمیز کردن فیلتر کولر گازی مطابق اصول تعیین شده

توجه داشته باشید که تمام کولرهای گازی مجهز به سیستم فیلتر قابل شستشو نیستند. برخی فیلترهای تعبیه شده در کولرهای گازی دارای نوشته‌هایی مبنی بر عدم امکان شستشو هستند یا قابی مقوایی دارند که به کاربر اجازه شستشوی فیلتر را نمی‌دهد. در این زمان لازم است فیلتر کولر گازی خود را تعویض نموده و در صورت انسداد و گرفتگی فیلتر در نتیجه به دام افتادن آلاینده‌ها، نمونه‌ای سالم و جدید را جایگزین فیلتر قبلی کنید. برای خرید فیلتر جدید باید به اندازه و ابعاد فیلتر قبلی دقت کنید تا نمونه جدید به لحاظ سایر با نمونه قبلی مطابقت داشته باشد. برای خرید فیلتر کولر گازی می‌توانید به فروشگاه‌های لوازم‌ خانگی مراجعه نموده و با توجه به برند و مدل دستگاه خود به خرید فیلتر مورد نظر مبادرت نمایید.

بازه‌های زمانی لازم برای تمیز کردن فیلتر کولر گازی

برای مراقبت اصولی از دستگاه تهویه‌ای خود، نباید تمیز کردن فیلتر آن را به تعویق بیندازید یا آن را در فواصل زمانی طولانی انجام دهید. تمیز کردن فیلتر باید چند مرتبه در طول سال تکرار شود تا بتوانید از کیفیت بالای تولید هوا در سیستم بهره بگیرید. تمیز کردن فیلتر کولر گازی به میزان آلودگی محل زندگی شما نیز وابسته است و چنانچه در کلان شهرهای آلوده مانند تهران زندگی می‌کنید باید پاکسازی فیلتر تصفیه‌ای را به صورت ماهانه یا دو بار در ماه انجام دهید تا سطح کیفی و ایمنی استفاده از سیستم ارتقا یابد. چنانچه در زمان تمیز کردن فیلتر با حجم زیادی از آلودگی‌های تجمع یافته در این قسما مواجه شدید لازم است دفعات پاکسازی یا تعویض فیلتر کولر خود را افزایش دهید.

بی‌توجهی به تمیز کردن فیلتر تصفیه‌ای دستگاه کولر گازی چه نتایجی را در پی دارد؟

بدیهی است که تجمع ذرات گرد و غبار، چربی‌ها، باکتری‌ها، رطوبت و …‌ بر روی منافذ فیلتر از عبور و مرور مناسب هوا در سیستم ممانعت کرده و تصفیه هوا را با مشکل همراه می‌کند‌. زمانی که فیلتر دچار گرفتگی باشد، سیستم ناگزیر به تحمل فشار بیشتری خواهد بود و در نتیجه کولر گازی بیشتر از مقدار استاندارد به فعالیت می‌پردازد و این حجم از کارکرد دستگاه با مرور زمان منجر به خرابی سیستم و در نتیجه از کار افتادن آن خواهد شد.‌ مهم‌ترین اثراتی که بی‌توجهی به تمیز کردن فیلتر تصفیه‌ای و فیلترهای خنک کننده کولر گازی بر روی دستگاه اعمال می‌کنند شامل موارد زیر است:
عدم تمیز کردن اصولی یا تعویض مناسب فیلتر کولر گازی راندمان انرژی دستگاه را به شدت کاهش می‌دهد. کولر گازی با یک فیلتر کثیف و مسدود شده فشار بیشتری را به نسبت زمانی که فیلتر سالم و پاکسازی شده بر روی دستگاه تعبیه شده است تحمل می‌نماید‌‌. به این ترتیب علاوه بر مصرف انرژی بیشتر، بازدهی کاهش یافته و هزینه‌های مصرف برق بالا می‌رود‌.
انسداد منافذ فیلتر تصفیه‌ای کولر گازی باعث می‌شود هوای قابل پمپاژ دارای کیفیت پایین باشد و به علت عدم‌تصفیه مناسب هوا، جریان‌های هوا با کیفیت پایین در سراسر محیط انتشار یابد. این موضوع سلامت تنفس کاربران را دچار مشکل کرده در ایجاد بیماری‌های مختلف نقش برجسته دارد.
در صورتی که فیلتر تهویه هوای سیستم کولر گازی از آلودگی‌ها پوشیده شده و مسدود شده باشد، جذب رطوبت موجود در محیط با مشکل روبرو خواهد شد؛ رطوبت جذب شده توسط فیلتر بر روی این بخش تجمع یافته و زمینه برای رشد و تکثیر باکتری‌ها و قارچ‌ها فراهم می‌شود. بنابراین عوامل بیماری زا در محیط خانه یا محل کار شما تجمع یافته و منجر به بروز بیماری‌ها و ناراحتی‌های گوناگون خواهد شد.
عدم پاکسازی، شستشو یا تعویض فیلتر به ایجاد حساسیت و آلرژی، مشکلات تنفسی، تشدید بیماری‌های ویروسی و سایر مشکلات منجر می‌شود و سلامت افراد حاضر در محیط را تحت شعاع قرار خواهد داد.
با مسدود شدن فیلتر تصفیه هوا، حجم هوای خروجی از سیستم کاهش می‌یابد و در نتیجه سرما و گرما به میزان‌ کمتر در محیط تولید خواهد شد.

مراحل تمیز کردن فیلتر کولر اسپلیت
مراحل تمیز کردن فیلتر کولر اسپلیت

تمیز کردن فیلتر کولر گازی چه فرایندی دارد؟

برای تمیز کردن فیلتر کولر گازی باید به استانداردها و اصول تعیین شده توجه نمایید و پاکسازی این بخش را به صورت گام به گام به انجام برسانید.‌ توجه داشته باشید که انجام مراحل پیش رو برای پاکسازی و شستشوی فیلترهای قابل شستشو مناسب است و چنانچه فیلتر تصفیه‌ای کولر گازی شما یک بار مصرف باشد لازم است پس از مدت زمان لازم آن را با نمونه جدید تعویض کنید. مراحل تمیز کردن فیلتر کولر گازی در ادامه آورده شده است.

مرحله اول: محل فیلتر کولر گازی خود را مشخص کنید

اگر از سیستم تهویه‌ای مرکزی برای تولید تهویه مطبوع استفاده می‌کنید، باید جایی نزدیک به مجرای بازگشت هوا به دنبال محل تعبیه فیلتر بگردید. محل فیلتر همچنین ممکن است در قسمت پشتی کانال بازگشت هوا وجود داشته باشد و هوا از این قسمت در محیط انتشار یابد‌.

مرحله دوم: دستگاه کولر گازی را خاموش کنید

پیش از انجام هز گونه عملیات بهینه سازی یا سرویس‌های مختلف بر روی کولر گازی خود، آن را خاموش کنید تا در برابر خطر برق گرفتگی محافظت شوید و دستگاه نیز دچار مشکل نشود.

مرحله سوم: محل فیلتر کولر گازی را با جارو برقی گردگیری کنید

فیلتر تصفیه‌ای معمولا با لایه‌ای ضخیم از گرد و خاک پوشیده شده است. استفاده از لوله جارو برقی برای از بین بردن این گرد و غبار روشی مناسب است. از جارو برقی می‌توان برای پاکسازی کامل فیلترهای AC مرکزی استفاده نمود. در هنگام تمیز کردن فیلتر به وکیوم شدن هر دو طرف فیلتر کولر گازی خود دقت کنید.

مرحله چهارم: برای جرم گیری فیلتر از محلول آب و سرکه استفاده کنید

استفاده از محلول ۵۰/۵۰ آب و سرکه برای تمیز کردن فیلتر روش مناسبی است اما باید قبل از انجام این کار دفترچه راهنمای فیلتر را مطالعه کنید چراکه بعضی از فیلترها در صورت تماس با آب برای شستشو دچار صدمه خواهند شد. اگر فیلتر کولر گازی شما با قرار گرفتن در معرض رطوبت دچار آسیب نمی‌شود آن را داخل محلول آب و سرکه به مدت ۱ ساعت خیس کنید. بعد از گذشت ۱ ساعت که فیلتر به طور مناسب جرم گیری شد آن را بشویید، خشک کنید و در جای قبلی نصب نمایید. برای شستن فیلتر می‌توانید از شلنگ نیز استفاده کنید اما باید فشار آب به میزان کم تنظیم شود تا فیلتر پاره نشود.

مرحله پنجم: فیلتر را نصب نمایید

بعد از اینکه فیلتر را به طور مناسب شستشو داده و آلودگی‌های آن را زدودید، نوبت آن است که فیلتر تمیز و پاکسازی شده را مانند قبل در جای خود نصب نمایید. اگر فیلتر شما نشانی از پیکان برای کمک به نصب ساده‌تر دارد باید فیلتر را به شکلی نصب کنید که پیکان در جهت جریان هوا قرار گیرد. بعد از اینکه فیلتر را به شکل صحیح نصب کردید می‌توانید دو شاخه دستگاه را به پریز زده و کولر را روشن کنید.

نتیجه گیری

شستشو و تمیز کردن فیلتر کولر گازی از مهم‌ترین اقدامات برای نگهداری و سرویس کولر است که باید آن را در محدوده‌های زمانی مناسب به شکل اصولی انجام دهید. راهنمای پاکسازی کولر گازی که در این مقاله ارائه شد، به شما برای انجام مرحله به مرحله شستشوی فیلتر خنک کننده کولر گازی کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *