سرمایشی

طریقه نصب داکت اسپلیت چگونه است؟

طریقه نصب داکت اسپلیت

یکی از سیستم‌ های تهویه مطبوع رایج، داکت اسپلیت می‌باشد که استفاده از آن در منازل و ادارات بسیار متداول و کاربردی است. داکت اسپلیت دارای راندمان و کارایی بسیار بالایی است و اگر به درستی نصب نشود ممکن است کاربرد خود را از دست بدهد. به همین دلیل در این مقاله می‌خواهیم داکت اسپلیت را به طور کامل معرفی کنیم و طریقه نصب داکت اسپلیت به طور صحیح را آموزش دهیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

داکت اسپلیت چیست؟

داکت اسپلیت نوعی سیستم تهویه مطبوع است که هم قابلیت گرمایش و هم سرمایش دارد و میتوان از آن در تمامی فصول استفاده کرد. داکت اسپلیت را معمولا در منازلی با متراژ زیاد مورد استفاده قرار می‌دهند؛ زیرا از داکت اسپلیت می‌توان در چندین اتاق استفاده کرد.

این دستگاه از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار است و به دلیل کاربرد فراوان، فروش بالایی در بین دستگاه‌های تهویه دارد. داکت اسپلیت به هیچ وجه ساختار پیچیده‌ای ندارد و از یک کندانسور و هوا ساز تشکیل شده  و از اجزایی مانند پروانه و اپراتور و دینام در دستگاه استفاده شده است.

تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی چیست؟

کولر‌ گازی و داکت اسپلیت سیکل سرمایشی بسیار مشابهی دارند. درون یونیت داخلی یک کویل آب گرم وجود دارد که  کارش این است که آب گرمی را که توسط پکیج یا موتور خانه ایجاد می‌شود را درون کویل جاری کند و با چرخش فن‌ها هوای گرم و سرد را وارد ساختمان کند.

کولر‌های گازی از برق و کمپرسور استفاده نمیکنند و کندانسور داکت اسپلیت در زمستان خاموش است. ظرفیت سرمایشی و گرمایشی داکت اسپلیت در فصول گرم کمتر است.

ظرفیت سرمایشی و گرمایشی داکت اسپلیت نسبت به کولر گازی   بسیار بیشتر است و محیط و فضای بیشتری را تهویه می‌کند. داکت اسپلیت‌ها انواع مختلفی دارند اعم از اینورتر، دور متغیر، معمولی، تک فاز، دو فاز و سه فاز.

طریقه نصب داکت اسپلیت
طریقه نصب داکت اسپلیت

داکت اسپلیت چگونه نصب می‌شود؟

در ادامه مطلب می‌خواهیم به شما آموزش دهیم که چگونه یک داکت اسپلیت را نصب کرده و بتوانید از این دستگاه استفاده نمایید.

داکت اسپلیت نیاز به یک دانش و مهارت خاص دارد و باید از یک متخصص کمک بگیرید و اگر آگاهی کامل ندارید اقدام به تعمیر و تغییر در داکت اسپلیت خود ننمایید. به طور کلی نصب داکت اسپلیت بسیار پیچیده تر از نصب کولر دو تکه است و نیاز به آگاهی بیشتری دارد.

داکت اسپلیت به صورت توکار نصب و اجرا می‌شود و برای نصب آن باید یک مکان مناسب را در نظر گرفت. پس از در نظر گرفتن مکان مناسب نوبت به لوله کشی می‌رسد، که باید با ظرافت هر چه تمام تر به طوری که به سقف آسیبی نرسد انجام شود.

اگر نصب داکت اسپلیت توسط یک متخصص انجام شود، داکت اسپلیت هیچ گونه آسیبی نخواهد دید و به طور حرفه‌ای نصب خواهد شد. اگر می‌خواهید خودتان دستگاه را نصب نمایید حتما به فاصله بین سقف و لوله‌ها توجه فرمایید.

اول از همه ظرفیت و حجم دستگاه را بررسی نمایید و محل اندازه گیری یونیت داخلی و خارجی را به کمک یک متخصص کانال کشی اجرا نمایید؛ سپس داکت اسپلیت را خریداری کرده و پس از آن در مکانی که از قبل آماده شده است نصب نمایید.

در مرحله بعد دریچه‌ها را انتخاب نمایید تا محفظه‌ای که هوا خارج می‌شود مشخص شود و کانال کشی در محل نصب دریچه‌ها باشد. لوله ‌ که از جنس مسی است از طریق جوشکاری نصب می‌شود.

لوله مسی داکت اسپلیت از یک طرف به شیر رفت و از یک طرف به شیر برگشت یونیت خارجی اتصال داده شده. ابتدای کانال را به مجرای خروجی هوا ساز و انتهای آن را به دریچه‌های هوای نصب شده در فضای خالی نصب کنید. داکت اسپلیت‌ها باید به صورت کامل عایق گیری شوند تا هوای سرد و گرم که تولید شده است، از طریق کانال هدر نرود.

یونیت خارجی داکت اسپلیت باید از هر گونه خطر به دور باشد، سپس بدنه دستگاه را از اشیا تیز و برنده  محفوظ بدارید و دستگاه را از رطوبت احتمالی و همینطور مرطوبیت دور نمایید تا سیستم تهویه شما از تعویض و تعمیر در امان باشد.

  برق کشی یونیت  خارجی بسیار مهم است و پس از اتمام سیم کشی یونیت خارجی، وکیوم کمپرسور کولر گازی را انجام داده و گاز دستگاه را تا رسیدن به فشار مناسب شارژ کنید.

مقدار مورد نیاز شارژ دستگاه روی دستگاه به صورت برچسب وجود دارد و شما می‌توانید با اطلاعات مورد نظرتان دسترسی پیدا کنید.

داکت اسپلیت را در مکان و اتاقی نصب نمایید که در آن حضور دائمی و همیشگی ندارید؛ زیرا ممکن است سر و صدای زیادی ایجاد کند و آرامش افراد را خدشه دار نماید.

 مکان‌هایی مانند نشیمن، سرویس بهداشتی، اتاق خواب مکان‌های مناسبی برای نصب داکت اسپلیت نیستند؛ زیرا یونیت داخلی ممکن است صدا دهد و نیاز به سقف تو کار دارد؛ بنابراین سقف کاذب بهترین لوکیشن برای نصب داکت اسپلیت است؛ زیرا داکت اسپلیت صدای بسیار زیادی ایجاد خواهد کرد.  بهتر است دستگاه را از اتاق خواب و همسایگان دور تر نصب کنید تا باعث مزاحمت دیگران نشود.

سپس یونیت داخلی را که عمل هوا سازی را انجام می‌دهد در مکان مناسب نصب نمایید. اطراف داکت اسپلیت باید مکان اضافی جهت رد و بدل کردن هوا باشد و از این جهت مکانی مانند سقف کاذب راهرو و مانند آن که دریچه نیز دارند، می‌تواند کمک کننده باشد.

به طور کلی بهتر است داکت اسپلیت در یک مکان سایه دار نصب شود که در معرض نور خورشید نباشد و آسیبی به موتور و کندانسور نرسد. هر چقدر که محل نصب داکت اسپلیت خنک تر باشد  کارایی داکت اسپلیت بالا تر خواهد بود.

در مرحله بعد یونیت خارجی یا کندانسور را نصب می‌کنیم. کندانسور یکی از مهم ترین اجزای داکت اسپلیت محسوب می‌شود. اگر چند کندانسور را کنار هم نصب می‌نمایید، باید توجه کنید که در مکان مناسب و با رعایت اصول و قوانین نصب شود. کندانسور را در مکانی که در معرض نور مستقیم است نصب نکنید؛ زیرا تابش مستقیم نور باعث از کار افتادن کندانسور می‌شود و در حالتی طول عمر آن را کم می‌کند.

لوله مسی را از یونیت خارجی و یونیت داخلی نصب کنید و با استفاده از لوله مسی این دو یونیت را به یکدیگر متصل نمایید. پس از اتمام این مراحل نوبت به برق کشی است. هرگاه مرحله برق کشی را تمام کردید از کارکرد درست آن اطمینان حاصل نمایید و مطمئن شوید که به درستی کار میکند. اگر صدای عجیب به گوشمان نرسید یعنی داکت اسپلیت کار خود را به درستی انجام می‌دهد.

کانال کشی از مهم ترین مراحل نصب است؛ زیرا اگر کانال کشی به درستی انجام نشود ممکن است که هوای مطلوبی را شاهد نباشیم.‌ اگر ابعاد کانال، دریچه‌ها، مکش و دهش و کشش به خوبی بررسی نشود، هوای بسیار نامطلوبی را شاهد خواهیم بود.

پس از اتمام مراحل بالا حالا نوبت به مرحله آخر یعنی نصب هوا ساز است. نصب هوا ساز یعنی نصب یونیت داخلی و خارجی که بسیار حائز اهمیت است و اگر به طور صحیح نصب نشود، عملکرد داکت اسپلیت را مختل خواهد کرد.

اگر به تازگی داکت اسپلیت خود را خریداری کرده‌اید، نگران نباشید؛ زیرا شرکت سازنده دارای نماینده‌هایی است که می‌توانند به صورت رایگان داکت اسپلیت شما را نصب کنند. اگر برای چندمین بار است که می‌خواهید داکت اسپلیت خود را تعمیر کنید، از شما هزینه‌‌ای دریافت خواهند کرد. گاهی ممکن است هزینه سرویس را از شما کسر کنند؛ زیرا بنا به تشخیص تعمیر کار داکت اسپلیت شما نیاز به سرویس نیز دارد.

راه اندازی گرمایش داکت اسپلیت

برای راه اندازی گرمایش داکت اسپلیت در فصل زمستان ابتدا یونیت‌های داخلی و خارجی را از داکت اسپلیت خارج کرده و شستشو دهید و از طریق دریچه، فیلتر را بیرون آورده و تمیز کنید.

حالا نوبت به پشت یونیت خارجی است که بدون نفوذ آب و مواد شوینده باید به خوبی تمیز و پاکیزه شود. بعد از شستشوی یونیت خارجی و داخلی، اگر دستگاه به کویل آب گرم متصل باشد و آب گرم از طریق کویل و موتور خانه به داخل دستگاه منتقل شود، شیر ورودی و خروجی آب گرم را باز‌ کنید و با استفاده از ریموت حالت دستگاه را به hot تغییر دهید.

بعد از تغییر حالت دمای مد نظر خودتان را تنظیم کنید. برای حالت‌ گرمایش از یک متخصص کمک بگیرید تا عیب یابی داکت اسپلیت را انجام دهد.

نکاتی که بعد از نصب داکت اسپلیت باید انجام شود

بعد از به پایان رسیدن فرآیند نصب کانال مقدار فشار گاز و دما و آمپر دستگاه را تست کنید و از عایق بودن کانال‌ها اطمینان حاصل نمایید. فاصله لوله‌ها را بررسی کنید و مطمئن شوید که بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر است و هوا ساز را در مکان صحیح نصب نمایید.

طریقه نصب داکت اسپلیت
طریقه نصب داکت اسپلیت

نحوه کار داکت اسپلیت چیست؟

کار داکت اسپلیت به این صورت است که گاز مبرد به وسیله لوله مسی در قسمت کندانسور خنک شده و به سمت شیر انبساط هدایت می‌شود. گرمای هوا توسط مبرد گرفته شده و هوای سرد به محیط منتقل می‌شود. این هوا توسط فناوری داخل یونیت‌ها به کانال‌ها منتقل می‌شوند. کانال هم توسط دریچه‌ها هوای خنک را به داخل محیط منتقل می‌شود.

انواع داکت اسپلیت

داکت اسپلیت ها در انواع مختلفی تولید می شوند:

داکت اسپلیت معمولی

داکت اسپلیت هیچ کیت اینورتری که باعث مصرف به صرفه برق می‌شود ندارد و کندانسور به صورت دائمی همراه با دور موتور حداکثری کار‌ می‌کند. حتی اگر موتور به چنین قدرتی نیاز نداشته باشد، دستگاه با بالا ترین قدرت خودش مشغول به کار است.

داکت اسپلیت اینورتر

داکت اسپلیت اینورتر دارای کیت اینورتر است و این کیت روی کندانسور نصب شده است و کیت مذکور به موتور جهت دور متغیر کمک می‌کند. دور متغیر به این معنی است که هرگاه نیاز نباشد، کندانسور سرعت دور موتور را کاهش می‌دهد. این دور باعث کاهش مصرف برق و کاهش هزینه و افزایش طول عمر دستگاه و موتور می‌شود.

به طور کلی داکت اسپلیت اینورتر دارای مزایا و کارایی بیشتری است و می‌تواند برای مصرف کننده سودمند تر باشد.

داکت اسپلیت چه زمانی به تعمیر نیاز دارد؟

بهتر است هر شش ماه یکبار داکت اسپلیت خود را سرویس نمایید. مشکل در داکت اسپلیت با علائمی مثل خنک نکردن هوا و خرابی ریموت و کار نکردن سیستم گرمایشی و آبریزش هنگام کارکرد و بروز صدای ناهنجار، کم شدن باد داکت اسپلیت و نشان دادن خطا بلافاصله بعد از روشن شدن داکت اسپلیت و مشکلات از این قبیل، خود را نشان می‌دهد. در این صورت با تعمیر کاران تماس بگیرید.

بهتر است هر ۶ ماه یک بار به سرویس و بررسی داکت اسپلیت بپردازید تا با هزینه‌های گزاف مواجه نشوید. با سرویس دوره‌ای می‌توان دستگاه را تا حد زیادی بیمه کرد و از آسیب جدی به قطعات و دستگاه جلوگیری کرد. به محض خرید و اولین استفاده از داکت اسپلیت، دستگاه را شارژ نمایید؛ زیرا برخی از افراد گمان می‌کنند که دستگاه شارژ دارد و آن را روشن می‌کنند و همان اول ضرر مالی را متحمل می‌شوند.

نشانه ‌های اتمام شارژ داکت اسپلیت

  • یخ زدگی در پنل داخلی داکت اسپلیت
  • باد گرم و عدم خنک سازی محیط
  • سوختن کمپرسور که از گران ترین قطعات داکت اسپلیت به شمار می‌رود
  • ایجاد صدای گوش خراش از داکت اسپلیت

نتیجه گیری

داکت اسپلیت یکی از دستگاه‌های رایج در میان خانوار است که دارای هزینه مناسب و مصرف مقرون به صرفه است و چه در فصل گرما و چه سرما کاربرد بالایی دارد. در این مقاله یکی از قدرتمند ترین و کاربردی ترین دستگاه‌های تهویه را معرفی کرده و به طریقه نصب اصولی آن را پرداختیم.

1 نظر در “طریقه نصب داکت اسپلیت چگونه است؟

  1. محمد مرادی گفت:

    سلام از اطلاعات دقیقتون لذت بردم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *